Artheologii britanici au dezgropat în Londra aproximativ 3.000 de schelete, unele aparținând victimelor Marii Ciume din 1665, schelete descoperite de lucrătorii companiei Crossrail, în timpul excavărilor derulate pentru construirea unei noi stații de metrou.

 

O echipă formată din 60 de cercetători va lucra în ture timp de șase zile pe săptămână pentru următoarea lună, la situl de lângă Spitalul Bethlem, pentru a exhuma toate scheletele, care vor fi, probabil, reînhumate la un cimitir din apropierea capitalei britanice.

Acum, oasele vor fi analizate pentru a oferi informații cu privire la obiceiurile migratoare, de dietă, stil de viață și demografie ale londonezilor acelor vremuri (aprox. 1569 – 1738). Arheologii speră ca testele efectuate asupra victimelor ciumei să contribuie la înțelegerea evoluției tuplinii bacteriei cauzatoare de ciumă.

Spațiul de îngropăciune descoperit le era destinat londonezilor destul de săraci încât să nu își permită un loc de veci în cimitirul bisericii sau celor care trebuiau îngropați acolo din motive religioase ori politice. Se crede că membrii grupării politice Levellers (Nivelatorii), din secolul al XVII-lea, care promovau suveranitatea poporului și toleranța religioasă, ar fi fost îngropați aici.

Sursa