O investiție anuală de circa 40 de miliarde de dolari americani, bani care să fie folosiți pentru a reduce rata actuală a despăduririlor și creșterea numărului de arbori plantați, este necesară pentru tranziția către o economie verde a planetei și pentru scăderea substanțială a emisiilor de carbon, anunță un raport ONU.

 

„Cei 40 de miliarde de dolari sunt imperios necesari pentru înjumătățirea ratei actuale a defrișărilor până în anul 2030. De asemenea, aceeași sumă a trebui să ajute la creșterea cu 140% a programelor de împădurire”, se arată în același raport ONU.

Până în prezent, țările lumii au investit anual mai puțin de o treime din suma vehiculată, dar o creștere subtanțială a eforturilor în acest sens ar putea reduce emisiile globale de carbon cu cel puțin 28%, susțin autorii studiului. Cu numai câteva zile înainte de prezentarea raportului, ONU avertizase țările europene cu privire la pericolul deșertificării și al pierderii ariilor sălbatice care amenință multe dintre statele de pe Bătrânul Continent. ONU a anunțat că va prezenta și o hartă a zonelor în care se impune implementarea unor programe urgente de împădurire, hartă care va fi prezentată pe 14-16 iunie la Oslo.

Sursa: ScienceDaily