0
(0)

Inspirându-se din mecanismul care îi permite gândacului de deșert din Namibia (Stenocara gracilipes) să recolteze dintr-o atmosferă extrem de aridă 12% din greutatea corpului său în apă pentru a-și potoli setea, cofondatorul companiei NBD Nanotechnologies Deckard Sorensen a realizat un concept de sticlă ce se umple singură cu apă, pe care speră să-l lanseze pe piață sub forma unui obiect concret în 2014

 

Pentru a imita natura, Sorenson a aplicat pe o suprafață straturi de material hidrofil și hidrofob, a folosit un ventilator pentru a circula aer pe deasupra acestora și a reușit astfel să producă un condens, extrăgând umezeala din aer. Acest lucru a condus la proiectarea conceptuală a unei sticle capabilă să se umple singură cu apă.

Potrivit lui Sorenson, invenția ar putea avea aplicații într-o serie de domenii, de la activități sportive și până la alimentarea cu apă a comunităților lumii a treia. De asemenea, fiind vorba despre o soluție eficientă d.p.d.v. al costurilor, o posibilitate este și încorporarea conceptului în sere sau în acoperișurile ecologice în viitorul imediat și chiar adaptarea sa la scară mai mare, pentru alimentarea cu apă a fermelor și a diverselor unități agricole, spre exemplu.

Tot Sorenson susține că elementul cu adevărat remarcabil al tehnologiei ar fi necesarul redus de energie pentru ca aceasta să funcționeze – niște celule fotovoltaice și un acumulator. Acest lucru înseamnă că dispozitivul ar putea fi atașat de vehicule, clădiri și chiar de oameni aflați în mers și tot ar primi energia necesară circulării aerului pe deasupra suprafeței special tratate. Biochimistul adaugă că în aer există trilioane de litri de apă ca sursă neexploatată, prin urma noua tehnologie ar putea deschide drumul unei industrii cu totul noi.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here