0
(0)

Caravana ȘTIINȚĂ&IMAGINAȚIE se lansează la București de Ziua Internațională a Matematicii și Ziua Numărului π (Pi)*. Credem că educația, cercetarea, știința, arta, sustenabilitatea și protecția mediului trebuie să rămână constante ale societății.

Lansarea caravanei va avea loc luni, 14 martie, ora 14, la SmartLab Caro, strada Barbu Văcărescu, numărul 164A, București, în incinta Hotelului Caro, și va fi transmisă live pe: https://www.facebook.com/StiintasiTehnica  și   www.youtube.com/c/STIINTATEHNICA

Pregătim România pentru impactul cu viitorul

Educația din România este în pericol. Facultățile de știință și inginerie au cu fiecare an tot mai puțini studenți, chiar și după a doua sesiune de admitere. Dintre cei admiși, peste 40% abandonează facultățile în primul an. Specialiștii spun că „teama” și lipsa atracției pentru știință apar din cauza lacunelor de pregătire din liceu – fenomen ce s-a generalizat la nivelul societății.

De 73 de ani, revista Știință&Tehnică pregătește România pentru impactul cu viitorul. Peste 60 de ONG-uri, institute de cercetare și universități s-au alăturat venerabilei publicații, ce apare acum sub egida Academiei Române, pentru a explica știința pe înțelesul tuturor într-o suită de conferințe și festivaluri reunite sub numele de Caravana Știință&Imaginație și purtând sloganul Pregătim România pentru impactul cu viitorul.

Programul Caravana ȘTIINȚĂ&IMAGINAȚIE:

ora 14:00 Deschiderea oficială. Amfitrioni:
Alexandru Mironov, director Știință&Tehnică
Adrian Bănuță, președinte Asociația Science&Technology.

Sectiunea I: Alocuțiuni

  1. Ion Dumitrache, Secretar General al Academiei Române
  2. László BORBÉLY, Consilier de stat, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă
  3. Adrian Cioroianu, manager  Biblioteca Națională a României
  4. Radu Szekeley, consilier, Ministrul Educației
  5. Tudor Prisecaru, ministru secretar de stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
  6. Iulian Popescu, ministru secretar de stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
  7. Dorin-Dumitru Prunariu, cosmonaut, general-locotenent (rez.) 
  8. George Cristian Tuță, deputat
  9. Teodor Chirica, președinte al Consiliului de Administratie Nuclearelectrica
  10. Andreea Paul, președinte INACO 

Sectiunea II: ora 15. Primele Conferințe ale Caravanei

  1. Cristian Presură, fizician (Olanda)
  2. Cătălina Curceanu, fizician (Italia)
  3. Transmisie video de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației  (INFLPR). Moderatori: Cristian Român, senior editor S&T, și Cristian Mihăilescu, Director General INFLPR

Lansarea Caravanei Știință&Imaginație marchează și deschiderea în sediul Bibliotecii Naționale a României a expoziției itinerante „140 de ani de la nașterea inventatorului George Constantinescu**”.

Expoziția este realizată în parteneriat de Asociația Science&Technology, Muzeul Olteniei, Casa de Cultură Traian Demetrescu, Universitatea din Craiova, cu sprijinul Primăriei Craiova și a Consiliului Județean Dolj.

Evenimente ale Caravanei ȘTIINȚĂ&IMAGINAȚIE

Ziua Pământului (22 aprilie, Focșani) – S-au împlinit 45 de ani de la cutremurul din martie 1977, aniversare comemorată în cel mai recent număr al revistei Știință&Tehnică. Alături de Institutul de Fizică a Pământului și de pasionați ai roboticii și astronimiei, revista S&T lansează primul festival de știință din Vrancea sub sloganul „Zburăm spre stele, dar avem grija de pământ”.

ASTROFEST 2022 (7 mai, București) – Este cel mai mare festival de ştiinţă spaţiala şi astronomie din Romania, aflat acum la a VII-a editie. În cadrul festivalului, va fi sărbătorit singurul român ajuns în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu. La fel ca în anii trecuţi, se aşteaptă între 6.000 – 10.000 de participanți.

Academia ATLANTYKRON (ediția 33, august 2022) – Tabără internațională de știință, cultură și sport, ce se desfăşoară pe o insulă, în mijlocul Dunării, în apropiere de satul şi de ruinele castrului roman de la Capidava. Aici se întâlnesc în fiecar an peste 400 de cursanți și 60 de traineri.

SCI+FiFest 2022 (10-11 septembrie) – Festivalul naţional de ştiinte şi tehnologii, plus literatură SF adună în fiecare an circa 20.000 de iubitori de ştiinţă şi SF.

Informații noi și detaliate despre celelalte orașe în care se va opri Caravana ȘTIINȚĂ&IMAGINAȚIE vor apărea din timp pe site-ul www.stiintasitehnica.com.

Caravana Știință&Imaginație se lansează de Ziua Numărului Pi
Numărul Pi

*Simbolul π (Pi) a fost propus in 1706 de matematicianul galez William Jones si este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc într-un spațiu euclidian. Este aceeași valoare ca și raportul dintre aria unui cerc și pătratul razei sale. Valoarea constantei este aproximativ egală cu 3,14159 în notația zecimală obișnuită.

Expoziția George Gogu Constantinescu face parte din Caravana Știință&Imaginație
Expoziția George Gogu Constantinescu face parte din Caravana Știință&Imaginație

**Academicianul George (Gogu) Constantinescu a realizat peste 400 de invenții care au schimbat istoria mecanicii și sunt aplicate și azi cu deosebit succes de către marile companii ale lumii. Puțini știu că, datorită lui, România figurează pe locul al doilea în lume la Secția de Creație și Creativitate de la etajul 32 al sediului ONU, din New York.

Mai mult, prin aplicarea teoriei sonicității, care îi aparține, inginerul Constantinescu a grăbit sfârșitul primului război mondial cu un an. De asemenea, inventatorul Gogu Constantinescu este menţionat printre cei „17 pionieri pe calea progresului”, într-un tablou publicat în anul 1926, de revista britanică „The Graphic”, cu personalităţile ştiinţifice din perioada 1900-1925, alături de Einstein, Kelvin, Graham Bell, Edison, Marconi, Marie Curie.

Pentru mai multe detalii legate de eveniment: Adrian Bănuță, adrian.banuta @ stiintesitehnica.com, tel 0740131288.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?