5
(2)

Germania a fost țara care tras semnalul de alarmă: prea multe cazuri de pacienți afectați de STEC (Shiga toxin-producing  Escherichia coli), o bacterie patogenă care în anumite cazuri poate provoca moartea.

 

Potrivit unui raport publicat de European Centre for Disease Prevention and Control, începând din luna aprilie a acestui an, în Germania s-au înregistrat 276 cazuri de persoane bolnave de Sindrom hemolitic și uremic (SHU), una dintre cele mai grave complicații ale acestei infecții, iar cele mai recente date vorbesc despre  400 de cazuri de îmbolnăvire și  10 decese. Cauzele infecției alimentare, una dintre cele mai grave survenite în ultimii ani, nu au fost încă elucidate, dar specialiștii cred că ar putea fi asociate consumului de roșii, castraveți și salată verde, în stare crudă. Prin urmare, UE recomandă alertă maximă și respectarea normelor igienice de bază.

Cine este bacteria ucigașă?
Este vorba despre o tulpină de Escherichia coli care se găsește din abundență în flora bacteriană intestinală a ființelor umane și a animalelor cu sânge cald (în mod obișnuit nepatogenă), dar capabilă să producă toxine de tip Shiga, care inhibă sinteza proteinelor în interiorul celulelor. Bacteria își începe ciclul atacând animale precum vacile, porcii, câinii și caii și se răspândește în mediu prin intermediul fecalelor infectate. Alimentele sau apa sunt contaminate tocmai pentru că intra în contact cu aceste reziduuri contaminate.

Care este situația în Europa?
Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor a semnalat 27 de cazuri suspecte în Suedia, 7 în Danemarca, trei  în Marea Britanie, două  în  Austria și unul în Olanda. Cât despre castraveții spanioli incriminați, aceștia se pare că ar fi fost importați și din Republica cehă.

Cum se transmite?
Transmiterea infecției are loc prin consumul alimentelor contaminate: carne tocată insuficient gătită, lapte nepasteurizat, vegetale, brânzeturi din lapte crud, sucuri de mere, dar și prin apa contaminată cu bacteria respectivă sau contactul cu excrementele animalelor infectate. De asemenea, nu este exclusă posibilitatea ca infecția să se transmită și de la om la om, dar doar în situații de contact direct și acolo unde condițiile igienico-sanitare sunt deficitare.

Cum ne apărăm?
Trebuie să ne spălăm pe mâini înainte și după ce am umblat cu alimente, mai ales dacă este vorba despre carne crudă. Este important și să spălăm riguros fructele și legumele, mai ales dacă urmează a fi consumate în stare crudă. Simptomele inițiale ale bolii sunt: crampe puternice, febră ușoară, uneori stare de vomă și episoade de diaree cu sângerare, mai ușoară sau mai gravă, în funcție de agresivitatea infecției și de rezistența persoanei afectate. Dacă nu intervin complicații, boala trece de la sine, în medie în 8 zile.

Complicațiile sunt reprezentate de Sindromul hemolitic și uremic (SHU), o patologie care cauzează insuficiență renală și anemie. SHU atacă mai ales copiii (15% din cazuri), dar se poate manifesta și la adulți. O altă complicație a infecției este și Purpura trombotică trombocitopenică, o boală rară a sângelui care duce la tromboze: este o formă de SHU însoțită de febră și simptome neurologice, care-i afectează mai frecvent pe adulți decât pe copii.

Terapia constă doar în reintegrarea lichidelor și sărurilor pierdute; utilizarea antibioticelor este de cele mai multe ori contraindicată întrucât poate duce la eliberarea toxinelor de Shiga, înrăutățind evoluția bolii.
Sursa: Wired.it

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here