Adesea, în timpul procesului de vindecare, rana produsă de o arsură este foarte predispusă infectării. Iar bandajele înrăutățesc această situație, servind ca mediu de înmulțire pentru microbi. Acum, un nou tip de bandaj creat la Institutul Tehnologic Swiss Federal din Laussane (EPFL) ar putea ameliora considerabil procesul vindecării, accelerând-o și oprind multiplicarea bacteriilor.

Cercetătorii au pornit de la bacteria Pseudomonas aeruginosa, principala cauză din spatele infecțiilor și a decesului pacienților arși. Bandajul pe care l-au creat are la bază colagen animal și celule progenitură, care secretă factori de creștere și accelerează vindecarea rănilor. Acestei „rețete” cercetătorii i-au adăugat molecule denumite dendrimeri – structuri tridimensionale polimerice nanometrice, care pot ucide bacteriile, ceea ce le face candidate ideale în sensul distrugerii microbilor periculoși din cazul arsurilor.

După teste de laborator extinse, care au demonstrat că noile bandaje sunt eficiente împotriva bacteriilor, oamenii de știință elvețieni sunt foarte optimiști cu privire la proporția în care noua lor tehnologie poate îmbunătăți îngrijirea persoanelor arse, prin prevenirea infecțiilor, în locul tratării lor, așa cum se face momentan cu ajutorul antibioticelor.