Start-up-ul Blaze a venit cu o idee dezarmant de simplă, deși, la prima vedere, poate părea complicată: utilizarea laserului pentru a crește siguranța bicicliștilor. Însă bicicleta cu laser nu e gândită pentru a tăia în două „conservele” pe roți ori a distruge vreun obstacol, fie el și pieton, apărut în calea bicicletei. Nici vorbă de așa ceva.

blaze-bicicleta-cu-laser-stiinta-tehnicaGadgetul propus de Blaze este un fel de far mobil, care proiectează, la câțiva metri în fața bicicletei, pe asfalt, o imagine de atenționare pentru ceilalți participanți la trafic. Deloc întâmplător, imaginea reprezintă silueta unei biciclete, care apare într-o culoare stridentă, foarte ușor de remarcat noaptea atât de către șoferi, cât și de către pietoni.

Este, practic, o bună atenționare că în următoarele secunde vei avea un biciclist lângă tine (un exemplu elocvent: cei care merg cu nasul în smartphone au șanse destul de mari să observe iconul de pe asfalt cu coada ochiului, iar mașinile care trebuie să vireze pot observa din timp că este un biciclist pe marginea drumului).

Dispozitivul Blaze echipează deja 11.500 de biciclete din Londra, în cadrul unui program de bike-sharing, iar din acest an a trecut oceanul pentru a echipa alte câteva sute de biciclete din cadrul unui program similar de bike-sharing din New York.