0
(0)

Ne îndreptăm vertiginos spre era mașinilor autonome, iar dronele sunt deja foarte comune. Deci de ce nu s-ar aplica tehnologia și în cazul bicicletelor? Mai ales că, din rațiuni de reducere a poluării în orașe, municipalitățile încurajează utilizarea acestui foarte simplist mijloc de transport, iar o bicicletă electrică simplifică destul de mult viața biciclistului în mediul urban.

Se pare că la asta s-au gândit cei care au pus pe picioare start-up-ul Sparky Automotive când au hotărât realizarea unui prototip de bicicletă electrică… fără ”călăreț”. Ceea ce pare puțin ciudat: cum își păstrează echilibrul singură o bicicletă, din moment ce are numai două roți?

Ei bine, soluția pentru ”echilibristică” o reprezintă utilizarea tehnologiei giroscoapelor electronice, tehnologie similară cu aceea folosită pe Segway sau, mai nou, pe Ninebot. Nu au fost făcute publice detalii despre cum controlează sistemele electronice stabilitatea bicicletei, dar creatorii acesteia promit că vehiculul este perfect capabil să-și mențină traiectoria, ba chiar să stea pe loc (la verticală!) la semafoare sau la trecerile de pietoni. Ca și cum ar fi folosită de Omul Invizibil…

În ce privește conducerea autonomă, această bicicletă electrică este, deocamdată, semi-autonomă, utilizând o tehnologie de control de la distanță, printr-o conexiune de internet wireless. Adică o tehnologie similară cu aceea utilizată pe dronele actuale: ”călărețul virtual” urmărește traseul prin intermediul camerelor de filmat montate pe bicicletă și poate comanda oprirea, accelerarea sau luarea virajelor.

Totuși, o astfel de bicicletă electrică autonomă este sau nu o propunere viabilă pentru viața de zi cu zi?

Conform celor de la Sparky Automotive, prototipul lor este mai util decât am crede. Ca exemple de utilizare, o astfel de bicicletă electrică autonomă poate înlocui curierii sau poate transporta cumpărături pentru bătrâni sau persoane cu dizabilități. Ori, de ce nu, poate fi parte a unui program de tip bike-sharing, în care, după ce a fost utilizată de cineva, se îndreaptă singură spre altă persoană care a chemat-o prin intermediul unei aplicații de mobil.

Unul dintre marile avantaje ale bicicletei electrice autonome pare a fi infrastructura dedicată – pistele de biciclete se înmulțesc peste tot, deci nu se va pune problema ”strecurării” prin trafic aglomerat (ceea ce presupune și softuri sau device-uri de control mai ieftine). Iar un oraș plin de astfel de biciclete va fi clar mai puțin aglomerat decât unul plin de mașini autonome.

Suntem curioși care e părerea voastră: credeți că are sens această idee, de bicicletă electrică fără ”călăreț”? Dați share și prietenilor, mai ales celor pasionați de ciclism!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?