Siemens a dezvoltat o nouă metodă de testare a afecțiunilor hepatice care presupune numai recoltarea unei mostre de sânge în locul unei biopsii.

 

Testul denumit „Fibroză Hepatică Îmbogățită” (ELF) este nu doar mai puțin invaziv și mai nedureros decât biopsia – care implică recoltarea unei mici cantități de țesut din ficat – dar și durează mult mai puțin decât aceasta – o oră în loc de o săptămână. Testul a fost dezvoltat de Siemens Healthcare în colaborare cu Colegiul Universitar London.

Fibroza hepatică reprezintă zgârierea țesutului hepatic asociat cu o boală cronică a ficatului, ce poate fi cauzată de alcoolism, de steatoză hepatică (ficat gras), sau de hepatită virală. Aceste afecțiuni pot conduce în timp la ciroză sau la cancer hepatic.

Testul ELF caută trei biomarkeri hematici, care sunt implicați în formarea fibrozei. În cadrul testului, reactivii interacționează cu biomarkerii și generează lumină în timpul procesului. Cu cât mai multă lumină este generată, cu atât sunt prezenți mai mulți biomarkeri.

Apoi, testul folosește un algoritm pentru a converti rezultatele celor trei biomarkeri într-un scor care indică gradul fibrozei – slab, moderat, sau serios. Pacienții cu firbroză slabă sau moderată nu sunt susceptibili să manifeste și alte simptome, așa că medicii pot interveni ca să prevină evoluția afecțiunilor.

Sursa