Scheletele hibridizate ale unor animale, reprezentând o himeră cal-vacă, sau o oaie cu șase picioare, au fost descoperite în mai multe gropi datând de acum 2.400 de ani, în sudul Angliei. Una dintre gropi conține chiar și scheletul unei femei al cărei gât a fost tăiat.

 

Interesant este că gropile cu greu pot fi numite morminte, atâta vreme cât oamenii de acum aproape două milenii și jumătate nu practicau înhumarea. În astfel de gropi se regăsesc mai degrabă resturi animale, așezate în poziții ciudate, iar scheletul femeii este o excepție, nu o regulă. „La acea vreme, chiar înainte de cucerirea romană, oamenii din sudul Angliei nu cunoșteau o metodă eficientă de refrigerare a alimentelor. Obișnuiau, în schimb, să sape gropi care ofereau un minim de temperatură la care alimentele puteau fi păstrate”, afirmă Paul Cheetham, arheolog în cadrul Universității Bournemouth.

Astfel de gropi erau folosite pentru o perioadă de maxim un an sau doi, după care săpau altele. Înainte de a abandona gropile vechi, aceștia îngropau părți de animale, în forme care aminteau de himere, posibil ca o ofrandă adusă zeităților lor. În cele mai multe predomină hibrizii cai-vacă, dar nu sunt rare nici mixturile între oi, vaci, câini sau porci.

Scheletul femeii care prezintă urmele unei tăieturi în zona gâtului a fost așezat deasupra animalelor, cu picioarele deasupra membrelor superioare ale animalelor și cu pelvisul acoperind pelvisul acestora. „Este ca și acum, acolo, s-ar fi construit un hibrid om-animal”, adaugă Cheetham.

În acest moment, explicațiile ce pot fi oferite pentru un astfel de tipar comportamental sunt limitate. Situl a fost numit Duropolis, după numele Durotrigilor, trib ce s-a stabilit în zonă în jurul anului 50 î.Hr. Dar extrem de puține lucruri sunt cunoscute chiar și despre tribul Durotrigilor. Cel mai probabil, susțin istoricii britanici, aceștia au venit din Europa Continentală. Nu se știe dacă aceștia au coabitat cu localnicii, autorii hibrizilor, sau i-au înlocuit.

Cum situl a fost descoperit în urmă cu doar două luni, se așteaptă ca săpăturile ulterioare să ofere mai multe răspunsuri la misterele de până acum.