0
(0)

Dacă în vremea lui Phileas Fogg o călătorie de „numai” 80 de zile în jurul Pământului reprezenta un record, astăzi, datorită evoluţiei tehnologice, acest lucru este posibil în câteva minute, cel puţin virtual…

 

Un profesor de ştiinţe a creat un film de 60 de secunde, reprezentând începutul unui tur virtual al planetei noastre, deasupra Americii de Sud și de Nord, realizat dintr-o compilaţie de 600 de fotografii, făcute din Staţia Spaţială Internaţională.

\"(w540)

Creatorul filmului, James Drake pe numele său, a reunit imaginile prelevate de ISS deasupra planetei noastre.

Cele 600 de fotografii folosite de domnul Drake la realizarea materialului sunt fotografii gratuite puse la dispoziţie de către site-ul „The Gateway to Astronaut Photograhpy of Earth”. Acest site stochează peste un milion de fotografii prelevate din spaţiu, începând cu cele făcute de misiunile Mercury încă din anii 60.

\"(w540)

Filmul profesorului Drake, pus pe Youtube în urmă cu patru zile şi care a atras deja sute de mii de vizualizări, începe călătoria deasupra Oceanului Pacific, apoi ne duce deasupra celor două continente americane, pentru ca înainte de răsărit să ne plimbe peste Antarctica.

Unele dintre oraşele survolate, între care amintim Vancouver, Victoria, Seattle, Portland, San Francisco sau Los Angeles pot fi vizualizate mai în detaliu.

Staţia Spaţială Internaţională, cu ajutorul căreia existenţa unor astfel de fotografii este posibilă, este un satelit artificial locuibil şi este a 11-a astfel de misiune, urmând altor staţii spaţiale internaţionale, cum ar fi Salyut, Almaz, Cosmos, Skylab ori MIR. Serveşte ca laborator de cercetare în domenii precum biologia, fizica, astronomia sau meteorologia. Misiunea ISS este preconizată să se încheie în anul 2020, putând fi extinsă până în 2028, când unele module ruseşti vor fi separate pentru a crea staţia spaţial OPSEK, costul total de funcţionare pentru 30 de ani al Staţiei fiind estimat la 100 miliarde euro.

Pe data de 2 noiembrie ISS împlineşte 11 ani de când este locuită în mod continuu de către echipaje umane, la această dată urmând să înregistreze un kilometraj de peste 1.5 miliarde mile statutare (reprezentând de 8 ori distanţa până pe Saturn şi înapoi) şi 57.361 orbite în jurul Pământului.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here