0
(0)

Cercetătorii IBM au făcut un pas uriaş spre realizarea calculatoarelor viitorului, calculatoarele cuantice, care folosesc mecanica cuantică pentru a valorifica puterea atomilor şi moleculelor.

 

Computaţia cuantică extinde baza informaţiilor „înţelese” de către calculatoare”: biţii. În timp ce un bit poate avea fie valoarea „1” fie valoarea „0”, qubitul (bitul cuantic) le poate avea în acelaşi timp.

Noul tip de computaţie foloseşte informaţia din qubiţi, punând în practică teorii speculate de comunitatea ştiinţifică de zeci de ani: „proprietăţile qubiţilor vor permite calculatoarelor cuantice să efectueze simultan milioane de computaţii” susţin oficiali ai companiei IBM, adăugând: „un singur qubit poate conţine mai mulţi biţi de informaţie decât numărul atomilor din Univers.”

Problema savanţilor legată de qubiţi este că aceştia au o durată de viaţă de doar câteva miliardimi de secundă. Cei de la IBM au reuşit să dezvolte qubiţi „tridimensionali” superconductori, ce îşi pot menţine starea cuantică până la 100 de microsecunde (reprezentând o îmbunătăţire de 200-400% faţă de tentativele mai vechi).

Pentru a valorifica puterea computaţională cuantică, cercetătorii au fost nevoiţi să minimizeze erorile de calcul create de intervenţia factorilor precum căldura, radiaţia electromagnetică sau diferitele defecte ale materialelor.

Mai jos, puteţi urmări o explicaţie pe înţelesul tuturor a modului de funcţionare al computaţiei cuantice:

Sursa

 

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here