0
(0)

Vineri a început o nouă misiune a capsulei cargou Dragon. Ea trebuie să transporte provizii către ISS, dar au apărut probleme cu motoarele de corecție. Din fericire, acum lucrurile au intrat în normal. Cuplarea va avea loc astăzi.

 

Aproape că au devenit banale misiunile capsulei Dragon, proiectată și operată de către compania privată SpaceX. După ce anul trecut, o dată cu prima cuplare a capsulei Dragon la ISS, SpaceX a deschis o nouă eră în exploatarea și explorarea spațiului cosmic, această cea de a treia misiune nu mai reprezenta un eveniment special.

Decolarea rachetei Falcon 9, purtătoarea capsulei Dragon a avut loc, așa cum era planificat, pe 1 martie la ora 1510 GMT de la  Cape Canaveral Air Force Station, din Florida. Nu au fost nici un fel de probleme demne de semnalat, iar capsula s-a plasat pe orbita programată. Dar odată aflată pe orbită au început să apară problemele. Sistemul de manevră pe orbită, adică cele 18 motoare de corecție (sau de manevră) format din 18 motoare-rachetă de tip Draco (care sunt alimentate cu tetraoxid de azot și nomometilhidrazină) nu funcționa conform specificațiilor tehnice. Pe Twitter, Elon Musk, CEO al SpaceX, a postat următorul mesaj: ”Problemă cu grupurile de motoare de corecție. Sistemul nu permite inițializarea a trei dintre ele. […]” Trebuie să vă spunem că cele 18 motoare-rachetă Draco sunt aranjate în patru grupuri (două dintre ele au câte 5 motoare, iar celelalte două câte 4).

Într-o asemena situație, misiunea capsulei Dragon nu mai putea fi îndeplinită. Din acest motiv, inginerii SpaceX au trecut la o activitate febrilă, pentru a remedia situația. În primul rând au fost depliate panourile solare. În lipsa lor, energia disponibilă la bordul capsulei s-ar fi epuizat în circa 12 ore. Inițial, comanda de depliere a panourile solare nu a avut efect, dar în cele din urmă operațiunea a fost îndeplinită cu succes.

Problema gravă a motoarelor de corecție încă nu fusese rezolvată. Capsula Dragon plutea prin spațiu, fără nici o posibilitate de a o controla. Dincolo de imposibilitatea cuplării cu ISS mai exista o problemă gravă. Orbita pe care se afla capsula, cu un perigeu care o făcea să treacă prin straturile superioare (extrem de rarefiate) ale atmosferei, ar fi făcut ca ea să piardă din altitudine destul de repede și în câteva zile să ”cadă” de pe orbită. Vineri, 1 martie, la ora 1959 GMT Musk anunța cu bucurie pe Twitter că: ”Grupurile 1 și 4 sunt funcționale. Dragon a trecut de la zborul în derivă la zborul controlat. Yes!!”

Se pare că problema era la rezervoarele cu tetraoxid de azot, care nu erau presurizate corespunzător. Vinovată era o supapă, care refuza să se deschidă, împiedicând astfel heliul sub presiune (aflat într-un rezervor separat) să presurizeze tancurile cu tetraoxid de azot. Inginerii de la sol au reușit în cursul zilei de sâmbătă să forțeze deschiderea supapei iar problema a fost astfel rezolvată. Acum toate grupurile de motoare de corecție funcționează normal.

Inițial cuplarea cu ISS ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă dar, datorită problemelor apărute, ea a fost amânată pentru duminică, la ora 1340 GMT. Evenimentul îl puteți urmări online pe NasaTv.

Puteți urmări acum filmul lansării de pe 1 martie 2013:

Iar mai jos puteți urmări o înregistrare a cuplării capsulei Dragon din 25 mai 2012:

Surse: SpaceFlightNow,

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here