0
(0)

În Olanda, poți călători o săptămână gratis cu trenul, dacă arăți la casa de bilete o carte. Nu orice carte, desigur. În fiecare an, îi vine rândul unui alt scriitor olandez să publice o carte, special pentru Săptămâna cărții. Dacă o arăți conductorului, în timpul Săptămânii Cărții, poți călători oriunde pe teritoriul țării – și oricât de mult!

Și nu doar acea carte îți deschide căile feroviare. Dacă la târgul de carte cheltuiești măcar 12,50 euro pe titluri olandeze, chitanța îți ține loc de bilet de tren.

Multe țări își încurajează cetățenii să citească, oferindu-le privilegii în timpul târgurilor de carte, a festivalurilor sau evenimentelor de promovare a cărților. Oamenii care citesc zilnic sau măcar în mod regulat suferă mai puțin de depresie și stres, arată studiile. Știai că doar șase minute de lectură sunt de ajuns ca să ne relaxeze? Aceleași studii arată că cei care citesc seara, înainte de culcare (fie pe suport de hârtie, fie ebook), își reduc nivelul stresului cu aproape 70%. Ziarele de știri nu au același efect. Însă revistele de specialitate, da!

Cărțile ne prelungesc viața

Reputata publicație americană Social Science and Medicine a realizat un studiu pe o perioadă de 12 ani. Respondenții au fost împărțiți în cei care citesc timp de 3,5 ore sau mai mult pe săptămână, cei care citesc timp de până la 3,5 ore pe săptămână și cei care nu citesc deloc. Studiul a inclus și factori precum sexul, rasa și educația.

Rezultatele au arătat că adulții de peste 50 de ani care citeau mai mult de 3,5 ore pe săptămână aveau 23% mai puține șanse să moară până la finalul experimentului.  Iar cei care au citit timp de până la 3,5 ore pe săptămână aveau cu 17% mai puține șanse să moară în această perioadă.

Co-autoarea studiului, Becca R. Levy, profesor de Epidemiologie de la Universitatea Yale, a declarat că “Oamenii care au raportat cel puțin o jumătate de oră pe zi de lectură au avut un avantaj semnificativ de supraviețuire față de cei care nu au citit.”

Explicația este aceea că  lectura stimulează celulele nervoase la adulții care citesc, micșorând riscul bolilor neurovegetative.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?