Canada, Alaska, țările scandinave sau Siberia se confruntă cu o situație fără precedent, se arată într-un studiu publicat în revista de specialitate Biology Letters, în condițiile în care numeroși crescători de reni și-au văzut turmele exterminate. De vină, susțin specialiștii de la Universitatea Lapland, Finlanda, sunt schimbările climatice majore din ultimii ani.

Numai în anul 2013 au dispărut circa 61.000 de reni în peninsula Yamal, din totalul estimat la 275.000, ceea ce înseamnă aproape 22% din întreaga populație. În anumite părți ale Siberiei, așa cum ar fi regiunea autonomă Okrug, crescătorii de reni și-au pierdut aproape toate turmele, fiind nevoiți să pescuiască pentru a putea oferi hrana zilnică familiilor lor.

Situația dramatică este pusă de specialiștii finlandezi pe seama schimbărilor climatice. În mod normal, în ultimele luni ale toamnei, ploile se transformă în ninsori. Însă dacă aceste ploi revin după căderea primelor zăpezi, ele formează un strat impenetrabil de gheață care împiedică animalele să ajungă la hrană. Crescătorii de reni care încă și-au păstrat parte dintre turme sunt de părere că va fi nevoie de instituirea unor abatoare mobile, astfel încât animalele care riscă să moară de foame, să fie sacrificate pentru a reduce din pierderi.

Însă acestea nu sunt singurele probleme cu care se confruntă țările arctice. Pe măsură ce renii mor de foame și pe măsură ce ghețurile se retrag, vulpile roșii sudice sunt atrase de acest nou areal. Mult mai violente decât vulpile arctice, acestea le ucid pe cele din urmă și le ocupă adăposturile, schimbând dramatic fauna locului. Cum astfel de efecte de domino nu au fost încă pe deplin înțelese, specialiștii finlandezi susțin că vor continua cercetările pentru a investiga și alte urmări ale încălzirii globale.