0
(0)

Conceptul Industry 4.0, promovat la început de Ministerul Cercetării și de Ministerul pentru Afaceri Economice din Germania, a devenit în scurt timp sinonim cu viitorul industriei.

În esență, Industry 4.0 se referă la fabrici care și-au digitizat tehnologiile, astfel încât instalațiile și echipamentele pot comunica între ele prin intermediul internetului. Aceste tehnologii includ rețele, sisteme de control, roboți, imprimante 3D și vehicule autonome.

În centrul acestei revoluții este comunicarea mașină – mașină, care permite un grad fără precedent de automatizare și independență operațională.

Coboții schimbă lumea

Cu vânzări globale estimate a atinge 12 miliarde de dolari, roboții colaborativi (coboții) vor reprezenta în curând principalul motor de creștere al pieței soluțiilor de automatizare, pe măsură ce din ce în ce mai multe companii de toate dimensiunile, dintr-un spectru larg de sectoare industriale, adoptă această tehnologie.

Din anul 2008, când Universal Robots a vândut primul său model comercial de robot, compania s-a dezvoltat exponențial de la un an la altul, comercializând peste 17.000 de brațe robotice în întreaga lume. Piața coboților se dezvoltă nu numai grație faptului că aceștia au costuri reduse și sunt ușor de instalat și de operat, ci și deoarece ei oferă o serie de beneficii cheie.

 1. Productivitate

Conform studiilor, colaborarea dintre operator și robot crește productivitatea cu 85% peste nivelul care s-ar înregistra dacă aceștia ar lucra independent. Iar această creștere a productivității poate fi atinsă aproape din prima zi.

Având 15 funcții de securitate încorporate, un cobot UR poate fi instalat și pus să lucreze în siguranță alături de oameni pentru a crește producția (în funcție de evaluarea de risc), într-un interval mediu de timp de doar o jumătate de zi.

 2. Beneficii pentru angajați

Fiind concepuți pentru a îndeplini sarcini monotone, repetitive și obositoare, coboții îmbunătățesc mediul de lucru pentru angajați, reducând expunerea acestora la afecțiuni musculoscheletale și la potențialele pericole legate de locul de muncă. La rândul său, aceasta echivalează cu mai puține zile de muncă pierdute pentru companie și o reducere a timpilor morți de până la 85%.

 3. Profitabilitate

Coboții pot fi reprogramați simplu și rapid să treacă de la o operațiune la alta în cadrul unui proces de producție, reducând astfel semnificativ timpul de întrerupere a producției și îmbunătățind în ansamblu rata profitabilității. De exemplu, Atria, companie suedeză din sectorul alimentar, a reușit să reducă de la 6 ore la 20 de minute întreruperile din producție determinate de trecerea de la ambalarea unui produs la altul.

Coboții asigură, de asemenea, precizia și acuratețea necesare pentru manipularea materialelor fragile sau complexe, pentru a menține constantă calitatea produselor în condițiile creșterii volumului producției. Un alt exemplu este Aurolab, producător indian de lentile intraoculare și de alte consumabile de uz oftalmologic, care a reușit să crească producția cu 15% după ce a instalat coboți UR în unitățile sale de producție.

 4. Reducerea ratei erorilor și a pierderilor

Precizia și acuratețea coboților determină o reducere notabilă a erorilor umane și a pierderilor de materiale în procesul de producție. Erorile umane sunt posibile chiar și în cazul acelor sarcini simple și repetitive.

Instalarea unui cobot în punctele critice ale procesului de producție poate astfel diminua acest risc de natură umană, poate duce la optimizarea gradului de utilizare a materialelor și la evitarea unor costisitoare rechemări de produse.

În România, antreprenorii vor mai mulți roboți

Managerii și antreprenorii din România se bazează tot mai mult pe soluțiile de automatizare și robotizare pentru a crește producția și a scădea costurile, în condițiile în care angajații potriviți se găsesc din ce în ce mai greu.

Astfel, potrivit studiului „Automatizarea în companiile românești”, realizat de compania iVox pentru Universal Robots, liderul de piață în domeniul coboților, 34,7% dintre respondenți au declarat că intenționează să achiziționeze, în următoarele 12 luni, noi soluții de automatizare / robotizare pentru compania în care lucrează.

Motivele principale care stau la baza dorinței de a implementa o soluție de automatizare sunt nevoia de a reduce costurile (54%) și creșterea producției (44%).

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?