Undeva, în Parcul Național Redwood, din California, doi cățărători, Chris Atkins și Michael Taylor, au descoperit și au escaladat cel mai înalt copac cunoscut din lume, care se ridică la 115,62 metri deasupra pământului, adică măsoare de peste două ori mai mult decât Statuia Libertății fără soclu. Planta a fost botezată „Hyperion”.

 

Măsurătoarea este atât de precisă deoarece, după descoperire, o echipă de cercetători, condusă de ecologistul Steve Sillet, de la Universitatea de Stat din Humboldt, s-a urcat până în vârful copacului și a dat drumul unei sfori până la baza acestuia. Colegul lui Steve, Jim Spickler, a repetat cățărarea, filmându-se în același timp, pentru ca noi toți să ne putem face o idee despre înălțimea colosoală a lui Hyperion. Locația copacului nu a fost dezvăluită, pentru a îi ține pe curioșii doritori de suveniruri la distanță.

Este interesant de știut că recordul pentru cel mai înalt copac din lume este destul de dinamic, în sensul că deținătorii titlului se schimbă odată la câțiva ani. În plus, Hyperion nu este cel mai mare copac din lume, în termeni de volum al lemnului. Tot în pădurea californiană există un arbore botezat Del Norte Titan, a cărui masă este echivalentă cu cea a 15 balene albastre adulte, cele mai mari animale de pe Pământ.

\"(w540)

În fiecare an, acest copac produce destul lemn încât să îl echivaleze pe cel din componența unui arbore înalt de circa 30 de metri și cu un trunchi al cărui diametru măsoară 30 de centimetri. Dacă Del Norte Titan ar fi complet tăiat și procesat în plăci lungi de 3,65 metri, late de 30 de cm și groase de 2,54 cm, puse cap la cap acestea s-ar întinde pe o distanță de peste 160 de kilometri și s-ar putea construi cu ele 120 de case de dimensiuni medii. Însă, copacul va rămâne așa cum este în Parcul de Stat Jedediah Smith Redwoods, din California, continuând să absoarbă dioxidul de carbon și să ne ofere oxigen în schimb.

Colajul de fotografii care poate fi observat în material nu ilustrează niciunul dintre copacii descriși, ci pe precedentul deținător al recordului de cel mai înalt arbore din lume, așa-numitul „Gigant Stratosferic”, din Parcul de Stat Humboldt Redwoods, California. Colajul a fost realizat de fotograful James Balog.

Sursa