Cercetătorii americani de la Universitatea din Texas în Austin au reușit, în premieră, să mascheze un obiect tridimensional în mediul său natural, făcându-l invizibil sub toate unghiurile de observare, pentru microunde.

 

Savanții autori ai studiului au folosit o metodă numită „mascare plasmonică”, pentru a ascunde de microunde un tub cilindric lung de 18 centrimetri. Ei au reușit acest lucru prin întrebuințarea unui tip diferit de material artificial decât cele folosite în general pentru curbarea luminii împrejurul obiectelor și anume un metamaterial plasmonic.

Atunci când lumina intră în coliziune cu un obiect, ea se reflectă din suprafața lui înspre o altă direcție, întocmai așa cum o minge ricoșează din peretele în care este aruncată. Motivul pentru care putem vedea obiectele este tocmai cel că razele de lumină ricoșează din materiale înspre ochii noștri iar ei sunt capabili să proceseze informația.

Datorită proprietăților unice, metamaterialele plasmonice au efectul opus împrăștierii luminii, fenomen tipic în cazul materialelor obișnuite. Atunci când câmpurile difuzate din mantia de invizibilitate și din obiectul mascat interferează, ele se anulează reciproc, iar efectul final este transparență și invizibilitate din toate unghiurile de observare.

Sistemul discutat a fost testat prin direcționarea microundelor înspre cilindrul mascat și cartografierea difuziei rezultate atât împrejurul obiectului, cât și în câmp îndepărtat. Mantia a demonstrat funcționalitate optimă atunci când microundele se aflau la o frecvență de 3,1 gigahertzi și într-o lățime de bană potrivit de largă.

În continuare, marea provocare a cercetătorilor este să demonstreze că tehnica lor de ascundere a unui obiect 3D este posibilă și în cazul luminii vizibile, folosind metamateriale plasmonice la frecvențe optice. Desigur, pentru început, acest lucru va fi posibil numai cu obiectele micrometrice.

Sursa