0
(0)

De la pizza și până la plastic pe bază de uree și chiar vase de sânge, se pare că imprimantele 3-D pot produce aproape orice. O nouă astfel de platformă, creată de cercetătorii elvețieni de la ETH Zurich, duce și mai departe tehnologia folosind materie primă vie.

Este vorba despre o cerneală special creată, infuzată cu bacterii. Mașinăria este capabilă să imprime astfel tipare biochimice vii, cu o gamă largă de aplicații, în funcție de microorganismele folosite.

Alcătuită dintr-un hidrogel biocompatibil, cerneala oferă structură bacteriilor incluse în melanj. Această combinație alină durerea, reține umezeala și este incredibil de stabilă, potrivit oamenilor de știință care au creat-o.

Datorită acestor atribute, o posibilă utilizare a cernelii vii este tratarea arsurilor. În cadrul unei singure utilizări a imprimantei 3-D, cercetătorii pot folosi până la patru cerneli diferite, fiecare conținând mai multe tipuri de bacterii.

Mai durează până când această tehnologie va fi disponibilă comercial, dar are cu siguranță potențialul să ajungă acolo. Din momentul în care viteza și scalabilitatea tehnicii vor fi adaptate nevoilor uzului uman, imprimarea cu cerneală vie, bacteriană, s-ar putea dovedi parte integrantă a multor tipuri de activități și industrii.

Cele mai evidente aplicații sunt, desigur, în medicină și biotehnologie, dar tehnica s-ar putea extinde și spre testarea apei potabile pentru detectarea compușilor toxici, sau chiar ca metodă de filtrare a deșeurilor.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?