0
(0)

Cel mai important producător chinez de pământuri rare își suspendă activitatea timp de o lună de zile, urmărind să ridice prețurile în scădere ale mineralelor exotice folosite în industriile constructoare de telefoane mobile, dar și de alte produse de înaltă tehnologie.

 

Grupul Baotou Steel, din Mongolia Interioară, producător de pământuri rare și principal furnizor pe plan internațional, ar putea alimenta disensiuni importante cu Europa și SUA prin decizia luată săptămâna trecută de a sista exporturile. Cele două mari puteri au criticat deja hotărârea mai veche a Beijingului de a-și limita această ramură a comerțului exterior în încercarea de a-și dezvolta propria ramură de producție a echipamentelor construite pe bază de pământuri rare.

Într-o declarație dată prin intermediul Bursei din Shanghai, Baotou Steel susține că dorește să „echilibreze cererea cu oferta, după ce situația financiară a comercializării de pământuri rare a devenit incertă sub incidența perspectivelor economice europene și americane”.

Pământurile rare reprezintă un grup de 17 minerale folosite în industriile constructoare de televizoare cu ecran plat, de telefoane mobile, de baterii pentru mașinile electrice, de turbine eoliene și de armament modern.

China deține în subsolul său circa 30% din depozitele mondiale de pământuri rare, dar însumează 97% din producția la scară globală. Beijingul a alarmat deja producătorii de echipamente electronice avansate din toată lumea prin reducerea exporturilor, generând presiune din partea Europei și a Statelor Unite de a trata cumpărătorii domestici și pe cei străini în mod egal.

Baotou Steel produce 60% din pământurile rare exploatate în China, așadar impactul opririi activităților asupra aprovizionării piețelor va fi substanțial. Mai mult, Baotoul Steel plănuiește chiar să cumpere pământuri rare pentru a susține prețurile ridicate. Împreună, suspendarea producției și achiziționarea vor contribui la creșterea progresivă a prețului mineralelor cu pricina.

În China, prețurile câtorva pământuri rare au scăzut considerabil începând cu luna iunie. Prețul oxidului de neodymium, de exemplu, a coborât cu 34%, la 157 de dolari pe kilogram, în timp ce oxidul de europiu s-a ieftinit cu 35 de procente, la 2.904 dolari pe kilogram, potrivit Lynas Corp.,un producător australian de pământuri rare. Beijingul își unește, de aceea, producătorii pentru a spori controlul asupra producției, a vânzărilor și a prețurilor.

Statele Unite, Canada și Australia dispun toate de zăcăminte de pământuri rare, dar au sistat exploatarea lor în anii ’90, atunci când rezerve chinezești la prețuri mici au inundat piața. Companiile repornesc acum producțiile în Canada, California, Rusia și în alte părți, dar va dura ceva vreme înainte ca aceste rezerve să ajungă în piață și să fie rentabile.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here