Există multe stereotipuri legate de Rusia și, mai ales, de Siberia. Unul dintre acestea este cel care spune că în Siberia este tot timpul extrem de frig. Nimic mai fals. Începuturile verilor siberiene sunt marcate de temperaturi care se încadrează în jurul a 20-25 de grade Celsius, poate și mai mult. Ca și la noi. În această lumină, fenomenul petrecut ieri, 1 iunie, pare cu atât mai neobișnuit.

Dacă v-ați trezi de la prima oră ca să trăiți din plin prima zi de vară și afară ați observa un peisaj care v-ar aminti mai degrabă de Crăciun sau Anul Nou, cu siguranță că ați avea un șoc. Asta au trăit locuitorii din mai multe orașe siberiene, atunci când au remarcat că prima zi de vară a fost marcată de o zăpadă consistentă.

În mod normal, pe 1 iunie, temperaturile ar fi trebuit să fie cu mult peste limita de zero grade, mai precis în jurul valorilor 20-25 grade. Este perioada în care autoritățile se tem pentru izbucnirea incendiilor de pădure, mai degrabă decât de îngheț. Și totuși, în Surgut, Noyabrsk, Novii Urengoy și alte orașe siberiene, administrațiile locale au reluat programul de încălzire a locuințelor, și asta pentru că temperaturile au coborât serios sub 0 grade.

Și nu vă grăbiți să îi blamați pe cei care au pomenit de încălzire globală. Pare un paradox, dar astfel de dereglări majore ale climei sunt doar un prim efect al procesului de încălzire globală.