0
(0)

Aceasta este concluzia unui amplu studiu publicat ieri în revista Journal ofJournal of Geophysical Research-Atmosphere

 

Studiul, intitulat ”Bounding the role of black carbon in the climate system: A scientific assessment” (Influența aerosolilor pe bază de carbon: o evaluare științifică) este rezultatul unui amplu efort de cercetare, care a durat patru ani. Analiza efectuată de către cercetători indică faptul că impactul aerosolilor pe bază de carbon (black carbon) este de două ori mai mare decât se estimase până acum, fiind chiar mai mare decât cea a metanului.

Evaluarea impactului acestora asupra climei a fost un proces extrem de dificil. Sarah Doherty, de la Universitatea Washington, coautoare a studiului, explica aceste dificultăți: ”Aerorosolii pe bază de carbon influențează clima pe mai multe căi, direct sau indirect, și am fost nevoiți să le analizăm pe toate.” Particulele de carbon absorb și împrăștie radiațiile infraroșii provenind de la Soare; ajută la formarea norilor, care la rândul lor pot contribui la încălzirea sau răcirea climei; iar, în cazul în care ajung pe suprafața zăpezii sau gheții, ele contribuie la topirea lor.

 

Schemă simplificată a modului în care aerosolii pe bază de carbon influențează clima. (Bond et al., 2013)

Cercetătorii au luat în calcul toate contribuțiile asupra climei ale particulelor din carbon (unele duc la încălzirea climei, altele la răcirea ei) iar concluziile pot fi rezumate astfel:

  • Particulele din carbon au o contribuție mult mai mare, aproape dublă, în raport cu evaluările anterioare
  • Particulele din carbon se află pe locul doi, după bioxidul de carbon, ca factor pentru încălzirea climei
  • Reducând emisiile de particule din carbon (ele sunt produse în special de motoarele diesel și de arderea lemnului și cărbunelui) s-ar putea încetini rapid procesul de încălzire a climei.

Estimare cantitativă a contribuției aerosolilor pe bază de carbon în încălzirea climei. (Bond et al., 2013)

Raportul mai arată că acești aerosoli pe bază de carbon au un rol semnificativ în încălzirea climei mai ales la latitudinile medii, până la cele mari, din emisfera nordică. De asemenea, ei au un impact și asupra zonelor sudice, producând schimbări în regimul precipitațiilor din perioada musonilor.

Vestea bună este că, dacă se va reuși o reducere semnificativă a emisiilor de particule din carbon, impactul asupra climei se va simți foarte rapid. Aeceasta ar putea fi o soluție pe termen scurt pentru acțiunea împotriva schimbărilor climatice, lăsând timp pentru acțiuni în vederea reducerii emisiilor de bioxid de carbon, care reprezintă principalul contributor la încălzirea climei la care asistăm în prezent.

Pentru a avea o imagine vizuală asupra schimbărilor climatice, vă oferim o simulare video, realizată de către Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio, în care este reprezentată variația temperaturilor pe suprafața Terrei, între 1884 și 2012.

Surse: International Geosphere-Biosphere Programme, Bounding the role of black carbon in the climate system: A scientific assessment, Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here