În ciuda criticilor internaționale, oficialii nord-coreeni și-au anunțat intenția de a lansa în aprilie racheta Unha-3 („Galaxy 3”), care va plasa pe orbita circumterestră satelitul Kwangmyongsong-3 („Bright Star 3”). Racheta se află deja pe rampa de lansare a bazei Tongch’ang-dong, din vestul țării, fiind programată să decoleze săptămâna viitoare.

 

Unha-3 va adopta o traiectorie sudică și va încerca să pătrundă pe orbita polară a Pământului. Anterior, alte misiuni spațiale nord-coreene lansate către est, pe deasupra Japoniei, nu au reușit să ajungă pe orbita Terrei.

\"(w540)

Racheta nord-coreeană funcționează în trei trepte, măsoară 32 de metri în înălțime și are o sarcină utilă de 100 de kilograme. Ea va transporta primul satelit orbital al națiunii pentru a marca aniversarea a o sută de ani de la nașterea fondatorului Coreei de Nord Kim il-Sung, care a pus bazele statului comunist în 1948. Anunțul lansării a atras critici din partea SUA dar și a altor țări cu privire la potențialul de armă militară al rachetei Unha-3.

Sursa

Infografic