Un studiu al cercetătorilor Universităţii din Colorado, publicat în revista Nature, a estimat pe baza măsurătorilor efectuate de sateliții de monitorizare GRACE, în premieră, ce cantitate din gheaţa topită pe Terra se adaugă la nivelul mărilor şi oceanelor.

 

Savanţii au calculat pierderile din masa de gheaţă terestră, în special din zona Antarcticii şi Groenlandei, pe o perioadă de şapte ani, 2003-2010.

În această perioadă s-au topit 4.3 mii de miliarde (trilioane) de gheaţă, care au adăugat 12 milimetri la nivelul oceanului planetar. Nu pare mult, însă această cantitate este suficientă să acopere suprafaţa Statelor Unite cu jumătate de metru.

Circa un sfert din media pierderilor anuale ale masei de gheaţă provine de la gheţarii din afara Groenlandei şi Antarcticii, restul provenind din gheţurile acestor zone.

În mod surprinzător, potrivit măsurătorilor GRACE, gheaţa pierdută de lanţurile muntoase asiatice, precum Himalaya, Pamir şi Tien Shan a fost de numai 4 miliarde de tone anual, după ce studii anterioare estimau pierderi de gheaţă de 50 de miliarde de tone pe an.

Sateliţii gemeni GRACE, lansaţi în urmă cu zece ani, monitorizează schimbările gravitaţionale terestre prin măsurarea variaţiilor din masa Pământului.

Sursa

Sursa Foto: NASA/JPL-Caltech