0
(0)

Galileo Galilei, Isaac Newton sau Stephen Hawking sunt doar câteva dintre numele care ne vin în minte atunci când ne gândim la mari descoperiri ce au legătură cu Universul în care trăim. Legea gravitației sau teoria evoluției Universului au fost cândva doar gânduri mărunte care, hrănite cu pasiune, au crescut până la a deveni legi și teorii demonstrate și acceptate la nivel mondial.

 

Cine se va ocupa de dezvăluirea și răspândirea tuturor lucrurilor rămase neaflate? Prichindeii care astăzi se uită lung la stele și se întreabă cum e să călătorești printre ele, cum poți ajunge acolo și dacă nu cumva la un moment dat vom putea coloniza o nouă planetă. Însă, pentru a înțelege încotro se îndreaptă lumea, galaxiile și întreg Universul, ei trebuie să afle mai întâi de unde au pornit. La 4-5 ani, creierul unui copil este asemenea unui burete: el absoarbe rapid orice informație pe care o primește, având o capacitate imensă de a învăța. Și ce modalitatea mai bună de a atrage interesul copiilor asupra unui domeniu, dacă nu prin intermediul lecțiilor interactive ?

La mall Promenada din București, luna martie a fost dedicată celei mai mari lecții interactive de astronomie, în cadrul expoziției Kids on the Moon. Expoziția a călătorit în întreaga lume și a fascinat sute de mii de copii. Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, și scriitorul și jurnalistul Alexandru Mironov s-au alăturat inițiativei și au inaugurat expoziția pentru copii, unde cei mai curajoși dintre aceștia au pornit într-o uimitoare călătorie în spațiul cosmic.
Desfășurată și împărțită în trei zone distincte: culturală, pământească și lunară, expoziția dezvăluie unele dintre cele mai ascunse secrete ale Universului, dar și detalii ale vieții de astronaut. Costumați în mici astronauți, copiii au luat parte la un tur ghidat de 45 de minute, sub forma unei lecții interactive de astronomie, în care, la final, chiar ei au devenit personajele principale.
În zona culturală, cei mici au aflat informații despre primul om care a pus piciorul pe Lună și despre sistemul solar, dar și despre uimitoarele mașinării care au făcut voiaje cosmice. Expoziția cuprinde replica unui modul spațial și a unui telescop. Coridoarele din mall Promenada s-au transformat pe parcursul expoziției într-un mini sistem solar, cuprinzând replici din fibră de sticlă ale planetelor, ce reproduc fidel giganții cosmosului. Copiii au putut descoperi și o replică a costumului de astronaut a lui Neil Armstrong, ce relevă secrete precum cele 21 de straturi din care este compus și maniera în care a fost realizat. Prichindeii pasionați de astronomie au văzut și cum arătau unii dintre cei mai celebri astronauți precum Rick Hleb, Buzz Aldrin, Bruce McCandless, Story Musgrave, Jake Garn sau Alexander Poleschuk, prin intermediul unei expoziții fotografice. Fotografiile oficiale au fost împrumutate de ESA (Agenția Spațială Europeană) și NASA și poartă semnăturile astronauților.
Cea de-a doua zonă, cea pământească, i-a învățat pe cei mici despre fascinantul univers nemărginit, cu ajutorul unui ghid costumat în astronaut. Copiii au pășit într-un modul, un soi de „bază operaţională Pământ”, decorat în interior cu imagini ale cabinei unei navete spaţiale, precum şi cu o hartă a lumii. Cu un limbaj prietenos, ghidul i-a condus pe copii spre visare și fantezie, prezentându-le în același timp curiozități despre planeta Pământ și Sistemul Solar.
În final, pe copii i-a așteptat un adevărat deliciu, în cadrul celui de-al treilea modul. Izolat de lumină naturală, modulul dispune de două becuri negre ce vor da naștere unor stele fluorescente, risipite în interiorul modulului spațial. Micuții au primit o veritabilă instrucție pentru astronauți și au simulat o aselenizare, în care au făcut celebrele „sărituri pe sol lunar”, asemenea pașilor făcuți de Neil Armstrong în iulie 1969. Astfel, cu puțină imaginație și cu mult entuziasm, cei mici s-au transformat pe parcursul a aproape o oră, în adevărați exploratori ai spațiului cosmic.
De când a ajuns în România, Kids on the Moon a strâns 5000 de micuți curioși și dornici de aventură, în mall Promenada. După luna petrecută în București, expoziția va poposi și în alte mall-uri din țară, precum: City Park Constanța (între 3 și 27 aprilie), Ploiești Shopping City (între 1 și 25 mai) și Brăila Mall (între 28 mai și 21 iunie), unde va fascina noi și noi minți curioase. Newton spunea că „nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe malul mării și se distrează, căutând din timp în timp pietricele mai colorate decât de obicei, în timp ce marele ocean al adevărului se întinde necunoscut în fața mea”, demonstrând amploarea lucrurilor care au rămas, totuși, încă nedescoperite. Cu pași mărunți și cu lecții îmbrăcate în povești captivante, copiii din ziua de azi vor ajunge deschizătorii de drumuri ai zilei de mâine – chiar și ai unor veritabile autostrăzi intergalactice.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here