0
(0)

Ați urmărit vreodată celebra emisiune „La pescuit de ton” difuzată în ultimii ani de National Geographic Channel? Dacă ați vizionat-o, cu siguranță știți concursurile organizate între diferite echipaje de pescari în care miza este un pește cu o valoare uriașă pe piața mondială, tonul. Ce nu se spune în emisiune, este că acest pește emblematic pentru mările și oceanele lumii se află în pragul unui sfârșit inevitabil.

Un nou raport publicat de către Institutul Științific Internațional pentru ton și speciile asemănătoare tonului arată că, în numai zece ani, numărul tonilor s-a redus cu 97,4%. Studiul detaliază faptul că în anumite părți ale globului, tonul este pescuit cu o rată de trei ori mai mare decât cea care i-ar permite supraviețuirea pe termen lung. Iar în ciuda acestor date, numeroase țări permit încă pescuitul acestor pești la rate uriașe. Conform studiului, șansele ca tonii să se mai recupereze la un nivel sănătos pentru această specie sunt de 0,1%.

Pe scurt, tonii sunt în pragul unei extincții iminente. Ceea ce este și mai grav este că situația s-a înrăutățit dramatic de la ultimul studiu, publicat în urmă cu doar doi ani, studiu care susținea că populația de ton a ajuns la un nivel de 4,2% din stocul existent acum zece ani. Se estimează că, în prezent, întreaga populație globală a tonilor nu depășește 3,7 milioane de exemplare. Chiar și dacă toate companiile piscicole și-ar reduce cota de pescuit la ton cu o cincime, șansele de supraviețuire a acestei specii nu sunt mai mari de 3%.

Singura șansă, deși iluzorie, ar fi ca pescuitul să se oprească complet, și asta imediat. Dar acest lucru este extrem de puțin probabil să se petreacă.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?