0
(0)

Realitatea a depășit cele mai negre previziuni. Potrivit experților reuniți la cea de-a 71 ediție a Congresului Asociației Americane pentru Diabet, desfășurată la începutul acestei săptămâni la San Diego, în întreaga lume, numărul diabeticilor se ridică la 350 de milioane, iar proiecțiile arată că până în  2030 se va dubla, ajungând la 700 de milioane.

 

Cifrele indică așadar o epidemie în toată puterea cuvântului, cu o simptomatologie manifestată tardiv în majoritatea cazurilor, adică atunci când pacienții acuză complicații grave. În plus, războiul împotriva diabetului este combătut cu „arme” puține, pe primul loc aflându-se prevenția, bazată mai ales pe dietă. Totuși, atenția specialiștilor se îndreaptă și în direcția progreselor științei, atât cele tehnologice, cât și farmacologice. Se vorbește de ani buni de pancreasul artificial ca punct final al unui sistem capabil să stimuleze producția de insulină „on demand”, iar acum, la San Diego, a fost prezentat un studiu al unui grup de cercetători de la Clinica Mayo din Rochester, care sugerează că s-ar fi ajuns aproape de finalizarea unui astfel de organ artificial.

Pentru elaborarea unui mecanism cât mai precis de funcționare a pancreasului artificial care va produce insulină în funcție de exigențele individuale și de moment ale pacientului, cercetătorii Yogish Kudva și Ananda Basu au evaluat consumul de glucoză antrenat de mișcările corpului, chiar și de cele mai mici, al căror impact a fost considerat multă vreme unul minor, dar care se pare că ar influența în realitate valoarea glicemică. Este prima oară când un studiu s-a concentrat pe măsurarea exactă a activității fizice în relație cu nivelul zahărului din sânge, iar organul artificial realizat în baza rezultatelor furnizate urmează a fi experimentat pe un grup de subiecți umani  în luna noiembrie a acestui an.

Cât despre „frontul” farmaceutic, de ani buni se mizează pe identificarea de noi molecule în măsură să țină sub control glicemia fără a antrena hipoglicemia și creșterea în greutate; ultima lansată se numește „Linagliptin”, a fost aprobată de FDA în luna mai a acestui an și așteaptă ok-ul definitv și din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), în vederea utilizării în tratamentul pacienților adulți cu diabet de tip II.

Sursa: La Repubblica

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here