O fosilă a unui dinte de dinozaur, analizată de cercetători americani, dovedeşte că, cel puţin unele dintre speciile de dinozaur, erau migratoare…

 

Paleontologii au analizat un dinte fosilizat, aparţinând unui camarazaur, cu ajutorul oxigenului şi au concluzionat că în perioade diferite din an, dinozaurii beau apă din surse diferite.

Astfel, cercetătorii Universităţii din Colorado au demonstrat pentru prima oară că, în cazul înrăutăţirii condiţiilor de mediu, dinozaurii migrau. Camarazaurii îşi petreceau verile în câmpii inundate, iar în perioadele secetoase se duceau în zonele de podiş, unde puteau găsi surse de hrană şi apă.

Demonstraţia efectuată pe dintele fosilizat cu izotopi radioactivi demonstrează faptul că migraţia camarauzaurilor nu era ceva ocazional, întâmplător (de exemplu, că ar fi fost fugăriţi de fioroşii T-Rex astfel ajungând în zone diferite), ci că avea loc cu caracter regulat, sezonier, exact aşa cum au loc în prezent migraţiile păsărilor şi ale unor animale sălbatice – analizând dintele în profunzime, paleontologii au observat că nivelele diferitelor substanţe se schimbau constant la o perioadă de cinci luni, confirmând astfel caracterul regulat al migraţiilor.

Mai mult, potrivit lui Henry Fricke, de la Colegiul din Colorado, cel mai probabil, atunci când unele specii de dinozauri erbivori migrau, erau urmărite de prădători. În prezent, cercetătorii caută dovezi care să sprijine teoria potrivit căreia prădătorii, precum alozaurii, urmăreau ierbivorele în migraţia acestora.

 

Sursa