Așa cum publicațiile Știință & Tehnică și Adevărul au anunțat deunăzi, astăzi, începând cu ora 10:00, Academia Română, din București, a organizat o sesiune omagială cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la primul zbor în cosmos al unui cosmonaut român.

 

Desigur, în centrul atenției s-a aflat generalul Dumitru Prunariu care, alături de invitații săi, astronauții Leonid Popov, Rusty Schweickart, Franz Viehbock și Aleksand Aleksandrov, a susținut un discurs de mulțumire, pe care l-a grefat cu mai multe detalii interesante privitoare la spațiul cosmic și la eforturile cuceririi acestuia de către om.

\"(w540)

Practic, evenimentul s-a desfășurat în două părți: întâi, cei cinci astronauți au fost premiați de Academie și aplaudați la scenă deschisă pentru realizările lor.  După o pauză de numai câteva minute a urmat sesiunea de prelegeri științifice. Academicienii Ionel-Valentin Vlad și Gleb Drăgan au vorbit despre zborul în cosmos și despre pașii cuceririi Universului.

\"(w540)

Lor le-au urmat inginerul Dumitru Prunariu și dr. Marius-Ioan Piso, director al Agenției Spațiale Române, care au cuvântat despre consensul internațional al cosmonauticii pilotate și despre forma actuală a explorării spațiului cu astronauți și cu roboți. În final, inginerul Crisian Român, senior editor la revista Știință & Tehnică,  a făcut o prezentare savuroasă a tehnologiilor spațiale în secolul XXI.

\"(w540)

Ulterior evenimentului oficial, Adevărul Holding și revista S&T i-au preluat pe cosmonauți, în frunte cu Dumitru Prunariu, i-au antrenat într-un tur interactiv al instituției de presă, pentru ca spre sfârșitul zilei să organizeze, în cinstea celor care au scris file consistente din istoria cuceririi spațiului, o cină festivă.

\"(w540)

Dar, pentru că, la urma urmei, eroii cosmosului sunt ai nostri ai tuturor, Adevărul și Știință și Tehnică oferă publicului larg posibilitatea de a se întâlni nemijlocit cu cei cinci eroi sâmbătă, 14 mai, de la ora 16:00, în cadrul Muzeului Militar Național Ferdinand I, din București, chiar la capsula ce l-a propulsat, în urmă cu 30 de ani, pe singurul astronaut român, spre stele.

\"(w540)

\"(w540)