0
(0)

Materialul care ne permite să înregistrăm informații pe DVD-uri este același care poate imita neuronii – celule nervoase la nivel cerebral – și sinapsele – legăturile care se formează între ei. Descoperirea poate conduce la dezvoltarea unor sisteme computerizate funcționale asemenea creierului, care, cel mai important, ar necesita un consum foarte scăzut de energie pentru a opera.

 

Un computer asemănător creierului ar învăța și s-ar adapta fără programare externă. O astfel de abilitate le-ar permite mașinilor să devină mult mai eficiente în a performa sarcini precum recunoașterea facială și vocală, spre exemplu. De asemenea, ar putea procesa și stoca date într-o locație unică, asemenea celulelor nervoase.  Sistemele de calcul convenționale pierd din eficiență prin separarea acestor funcții.

Două grupuri de cercetare au construit neuroni și sinapse artificiale, cu ajutorul unui aliaj denumit GST, un acronim ce simbolizează componentele din alcătuirea sa: germaniu, antimoniu (sau stibiu) și teluriu.

În Marea Britanie, David Wright și colegii de la Universitatea Exeter au creat un neuron GST, în timp ce la Universitatea Stanford din California, grupul lui Philip Wong a creat o sinapsă electronică la nanoscară. Aceasta din urmă imită chiar și felul în care sinapsele pot alterna intensitatea conexiunii lor.

GST este cunoscut ca un aliaj cu „schimbare de fază”, datorită abilității sale de a-și transforma structura moleculară din cristalină în „fază” amorfă dezordonată atunci când este încălzit. La DVD-uri, acest lucru le permite valorilor binare 0 și 1 să fie impregnate cu informații și apoi citite cu ajutorul unui laser.

Dar diferitele zone ale unui mic punct de GST pot fi cristaline, sau amorfe la diferite niveluri, adică pot stoca informații pe o rază mult mai mare de valori decât numai 0 sau 1. De asemenea, cu o lungime de numai 75 de nanometri, sinapsa artificială poate oferi întocmai „Graalul” consumului redus de curent al computerelor similare creierului. Potrivit calculelor specialiștilor, un sistem cu 1010 sinapse ar consuma numai 10 watti, față de cei 1,4 megawatti necesari unui suprcomputer să simuleze doar 5 secunde de activitate cerebrală.

Sursa

Foto: Acsbiology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here