0
(0)

Pregătiţi-vă ochelarii de eclipsă, pentru că următorul fenomen astronomic important care va avea loc anul acesta este o spectaculoasă eclipsă de Soare în ziua de 20 martie.

 

Din România aceasta va fi vizibilă ca o eclipsă parţială, deoarece Soarele va fi acoperit în proporţie de 40-50%, însă, acest aspect nu ne va împiedica să ne bucurăm de un eveniment atât de rar, aceasta fiind ultima eclipsă solară totală vizibilă din Europa în următoarea decadă, până la cea de pe 12 august 2026.

O eclipsă solară are loc atunci când Luna trece între Pământ şi Soare, `acoperind” Soarele pentru cei care privesc de pe Pământ. Acest fenomen se explică prin faptul că diametrul aparent al Lunii este la fel de mare ca cel al Soarelui, blocând astfel lumina. În general, eclipsa totală este vizibilă în zone restrânse de pe glob, însă eclipsă parţială este vizilbila pe zone mai largi, de mii de  kilometri.

Pe 20 martie, de exemplu, eclipsa va fi totală în Svalbard (Norvegia) şi în Insulele Feroe, şi parţială în Europa, nord-estul Asiei, nordul şi vestul Africii şi în Orientul Mijlociu. Fenomenul va începe la 10:48 ora României, va atinge maximul la ora 11:55 și se va termina la ora 13:04. Cei care se află în banda de totalitate, spre exemplu în Insulele Feroe, vor observa totalitatea eclipsei timp de 2 minute şi 47 de secunde.

Pe 19 martie la 21:38 ora României, satelitul natural al Pământului ajunge la perigeu – cel mai apropiat punct de planeta noastră (la doar 357 584 km), pentru ca aproximativ 14 ore mai târziu, pe 20 martie, la 11:47 ora României, să aibă loc Luna Nouă.

Aşadar, vorbim despre o „Superlună” (suprapunerea fazei de Lună plină/Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeu) care nu este vizibilă pe cer, dar se aşază în ziua de 20 martie în faţa Soarelui, astfel încât umbra ei cade pe Pământ.

Totodată, pe 21 martie (00:45 ora României) are loc şi echinocţiul de primăvară, Soarele urmând să răsară la Polul Nord pentru prima dată în şase luni.

Recomandări

Dacă vă doriţi să observaţi o eclipsă de Soare, fie că este totală sau parţială, primul lucru de care trebuie să ţineţi cont este să nu priviţi Soarele cu ochiul liber sau cu un instrument optic cum ar fi telescopul sau binoclul.

Soarele poate fi privit în siguranță cu ochiul liber doar în cele câteva secunde scurte ale unei eclipse totale. Eclipsele parțiale, eclipsele inelare, și fazele parțiale ale eclipselor totale nu pot fi observate niciodată fără a lua măsuri speciale de precauție. Chiar și atunci când 99% din suprafața Soarelui este acoperită în timpul fazelor parţiale ale unei eclipse totale, semiluna fotosferică rămasă este intens luminată și nu poate fi vizualizată în siguranță, fără protecție pentru ochi.

Aşadar, puteţi privi direct spre Soarele numai atunci când sunt protejaţi de filtre concepute special pentru acest scop. Astfel de filtre au de obicei un strat subțire de aluminiu, crom sau argint depuse pe suprafețele lor, strat care atenuează razele ultraviolete.

Astronomul amator Cătălin Beldea, realizatorul rubricii de astronomie din revista Știință&Tehnică va observa și fotografia eclipsa din 20 martie în faza de totalitate, în cadrul unei expediții științifice internaționale. Beldea va publica în ediția de mai a revistei noastre un fotoreportaj inedit cu spectaculosul fenomen astronomic.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here