0
(0)

Editarea genetică umană a primit undă verde în SUA. Forul decizional responsabil de aprobarea experimentelor medicale din SUA a dat „undă verde” aplicării pe oameni a tehnicii de editare genetică CRISPR în cadrul unui studiu derulat în cadrul Universității din Pennsylvania.

Specialiștii doresc să utilizeze metoda CRISPR-Cas9 pentru a crea celule T/ limfocite T modificate genetic – acestea fiind globule albe cu rol central în sistemul imunitar. Scopul este ca aceste celule să devină mai eficiente în combaterea celulelor canceroase la pacienții cu melanom, mielom multiplu și sarcom.

În testul incipient propus, cu durata de doi ani, specialiștii vor folosi procedeul clinic denumit CAR T-cell pe 18 pacienți. Echipa va extrage celulele T ale subiecților, le va edita genetic prin intermediul CRISPR – care le permite geneticienilor să extragă și/sau să copieze fragmente selectate de ADN – și apoi le va reinjecta în pacienți, acolo unde speră ca acestea să fie mai potente și mai longevive și prin urmare să detecteze și să distrugă mai eficient celulele tumorale, în cadrul unei noi forme de imunoterapie.

Una dintre îngrijorările privitoare la aprobarea folosirii CRISPR pe oameni este eventuala deschidere a unei cutii a Pandorei, care ar putea conduce la manipulări genetice nedorite și la rezultate precum „bebeluși croiți” (perfecționați genetic). Dacă, până de curând, aceștia erau desprinși din științifico-fantastic, acum ei ar putea deveni realitate.

Cercetătorii implicați în transferul de gene sunt entuziasmați de potențialul întrebuințării instrumentului CRISPR/Cas9 pentru a repara sau a șterge mutațiile care sunt cauzatoare de numeroase boli umane, într-un timp mai scurt și pentru costuri mult reduse comparativ cu cele presupuse de sistemele de editare genetică clasice. Rămâne de văzut cum va evolua noua abordare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?