0
(0)

Enciclopedia digitală „România 1918” celebrează oamenii și momentele cheie care au făcut posibilă întregirea României, de la izbucnirea Primului Război Mondial, până la sfârșitul războiului și împlinirea idealului național, Marea Unire.

Fotografii de epocă animate digital, imagini 3D ale monumentelor istorice, hărți digitale interactive, scrisori de pe front ascunse într-un pod de casă virtual, jocuri pe computer care refac bătălii reale – din care una este prima bătălie cu tancuri din istorie – așa arată enciclopedia digitală dedicată celui mai important proiect național: întregirea neamului.

Aplicația poate fi parcursă online pe www.romania1918.eu sau descărcată pe telefon, laptop, tabletă sau desktop de pe orice magazin de aplicații. Este disponibilă în română, engleză, franceză.

Proiectul constă dintr-o abordare cu totul nouă a mijloacelor tradiționale de prezentare, revoluționând modul în care utilizatorul interacționează cu un material educativ sau de prezentare.

Cu ajutorul resurselor multimedia reunite într-o singură aplicație, elevii, profesorii, vizitatorii muzeelor și pasionații de istorie pot explora evenimentele, oamenii, societatea și cultura unei epoci unice în istoria neamului: Primul Război Mondial și proiectul Marii Uniri de la Alba Iulia.

În spatele cifrelor, sunt oameni, momente și imagini

Peste 370 de imagini provenite din colecții particulare sau muzeale au fost prelucrate grafic, iar unele au fost animate. Sunt opt filme de epocă, obținute prin amabilitatea Arhivei Naționale de Film. Marile monumente care comemorează Primul Război Mondial și Marea Unire au fost re-create în 3D, pentru a fi explorate virtual din toate unghiurile.

Sunt 24 de hărți digitale interactive, pe care poți urmări mișcările de trupe și modificarea granițelor. E plin și de grafice cu informații.

Există chiar și două jocuri care simulează bătălii istorice, folosind modele 3D virtuale ale armamentului original.

Poveștile oamenilor care nu apar în manuale

Costică Acsinte, fotograful-voluntar

Fotograful ialomițean Costică Acsinte avea doar 19 ani atunci când România a intrat în Primul Război Mondial. Absolvise Școala de pilotaj de la Cotroceni cu puțin timp înainte de începerea războiului, fără a primi însă brevetul de pilot.

S-a înrolat totuși voluntar ca fotograf de război și a activat în Grupul I Aviație. Imaginile realizate de acesta sunt și azi documente prețioase ale evenimentelor din 1916-1918. După război, și-a continuat viața la Slobozia, unde a înființat un studio fotografic numit ”Foto Splendid Acsinte”, în care a lucrat până în anul 1980. Moștenirea artistică a lui Costică Acsinte cuprinde peste 5.000 de negative pe plăci din sticlă și numeroase filme fotografice, recondiționate și puse în valoare în ultimii ani de Muzeul Județean Ialomița.

În enciclopedia ”România 1918” se găsesc fotografii realizate pe front de Costică Acsinte precum și ”biletul de identitate”, cu numele și gradul acestuia: sergent fotograf la Grupul de Aviație nr. 1.

Aurel Popp, artistul care voia pace

În 1914, după izbucnirea Primului Război Mondial, pictorul, graficianul și sculptorul Aurel Popp a fost chemat sub arme în armata austro-ungară. Pe spatele tabloului pe care îl picta atunci a rămas notat: ”Întrerupt la 1 august 1914, la bătaia de amiază a clopotelor, când am primit convocarea pentru războiul mondial…”

Aurel Popp a participat la acțiunile militare desfășurate atât pe frontul de vest, cât și pe cel de est. Puternic influențat de experiența de pe front, și-a schimbat stilul de lucru, preferând de atunci încolo o tematică antimilitaristă, cu accente sociale.

Citiți și alte povești inedite în numărul din decembrie al revistei Știință și Tehnică – în curând la chioșcuri sau online aici.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?