O erupţie solară dramatică, înregistrată de un observator spaţial al NASA, a avut loc pe 7 iunie. În ciuda spectaculozității fenomenului, efectele erupției asupra Pământului sunt nesemnificative.

 

Bill Murtagh, unul dintre coordonatorii Space Weather Prediction Center a declarat că furtuna solară conţine o cantitate importantă de protoni cu energie ridicată (peste 100 MeV), situaţie care nu a mai avut loc din luna decembrie a anului 2006. Serviciul naţional de meteorologie american National Weather Service ne asigură însă că efectele geomagnetice de pe Terra sunt nesemnificative.

\”Norul de particule s-a ridicat rapid, apoi a erupt în formă de ciupercă, părând să acopere o zonă care reprezintă aproape jumătate din suprafaţa solară. Erupția solară a avut o forțp medie (M-2) și nu a fost îndreptată înspre Pământ”, se spune într-un comunicat NASA. Astăzi, o parte a presei internaționale anunța că erupția ar putea perturba activitatea sateliţilor, a sistemelor de comunicaţii şi a reţelelor electrice terestre. Centrul de prognoză spaţială al NWS a descris erupţia ca fiind \”susceptibilă să provoace o furtună geomagnetică minoră, începând cu ora 18.00 GMT\” (21.00, ora României).