0
(0)

În 2014, EFdeN, proiectul de casă inteligentă eficientă energetic, reprezenta România în cadrul competiției europene Solar Decathlon. După care EFdeN a fost adusă înapoi în țară și reasamblată în curtea Facultății de Inginerie a Istalațiilor din București, unde poate fi vizitată. De ce vă recomandăm să-i treceți pragul? Aflați în continuare.

Mai întâi, să lămurim ce și cum cu Solar Decathlon: este vorba despre o competiție internațională, dedicată studenților, prin care aceștia sunt stimulați să vină cu idei cât mai bune de locuințe solare și eficiente energetic.

Prima ediție europeană a avut loc în 2010, la Madrid, fiind „descoperită” întâmplător de managerul de proiect al casei PRISPA, care avea legături puternice în mediul univesitar românesc, în domeniul arhitecturii și construcțiilor. Drept pentru care a realizat o echipă de profesori și studenți în aceste specializări, a scris propunerea de proiect pentru ediția din 2012 a Solar Decathlon, unde au și participat cu PRISPA – astfel, pentru prima dată România era reprezentată la această competiție.

EFdeN intră în scenă

Șase membri din echipa PRISPA au decis să continue drumul și pe mai departe, înțelegând valoarea unui astfel de demers în formarea profesională și personală a studenților. Astfel a luat naștere proiectul EFdeN.

Un nume bizar, la prima vedere, dar a cărui explicație este cât de spoate de simplă: cum citiți funcția matematică f(n)? Ei, așa-i că a fost simplu? Și nu am terminat: „n”-ul provine de la „natură”, întrucât s-a dorit ca tot ceea ce se proiectează și se construiește în cadrul casei să țină cont de natură.

efden-stiinta-tehnica-2

Evident, punerea în practică a unei idei aparent simple a fost cât se poate de complicată, mai ales dat fiind că vorbim de o echipă formată în principal din studenți – cu foarte multe idei și tone de entuziasm, dar cu o „cantitate” de bani invers proporțională…

Totuși, iată că, în 2014, România a ajuns din nou la Solar Decathlon, în finala de la Versailles, echipa EFdeN fiind singura calificată din Europa de Sud-Est, alături de alte 20 de echipe din 16 țări și patru continente. Iar meritul este în întregime al acestei echipe de tineri ambițioși.

efden-stiinta-tehnica-3Peste 350 de oameni au luat parte la tot ceea ce înseamnă EFdeN, iar în prezent proiectul numără un colectiv de 35 de persoane implicate activ, majoritatea studenți de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și de la Universitatea Tehnică de Construcții din București, dar din echipa multidisciplinară mai fac parte și studenți de la Comunicare, Management sau Politehnica, printre care masteranzi și doctoranzi.

În prezent, există multe variante și opțiuni pentru tineri, elevi și studenți de a se implica mult mai devreme în muncă, în voluntariat, pentru a completa ceea ce învață teoretic la școală, care de cele mai multe ori nu este suficient pentru lumea reală.

EFdeN și-a propus dintotdeauna să fie un mediu pentru dezvoltare, pentru a crește împreună, pentru a învăța fiecare de la fiecare prin colaborarea din cadrul celor opt departamente ale echipei, pentru ca, în final, să contribuie la schimbarea mentalităților actuale din societatea românească și a îndrepta lucrurile către mai bine și mai responsabil.

Cum este EFdeN

EFdeN este mai mult decât o simplă casă ecologică, după cum am văzut puțin mai devreme – se dorește un concept de tip „bulgăre de zăpadă”, care să contribuie la evoluția a cât mai multor tineri. Va putea oare schimba mentalitățile, va reuși să contribuie la impunerea unui mod de viață sustenabil, va convinge lumea că ăsta e viitorul pe care trebuie să pariem?

Nu știu, dar veți vedea că sunt multe argumente în favoarea unui răspuns afirmativ.

Spuneam că EFdeN are la bază ideea de natură: avem materiale prietenoase cu mediul, ceea ce înseamnă că sunt atât eficiente pentru diferitele funcții ale casei, dar și cu un cât mai redus impact asupra mediului (de exemplu, nu a fost folosit deloc PVC-ul ca material de construcție sau finisare, din cauza poluării de care se face responsabil acest material pentru producere).

efden-stiinta-tehnica-4Apoi potențialul locuitor este adus cât mai aproape de natură prin integrarea în spațiul habitabil a unei… sere. Sera este elementul central al casei și indeplinește multiple roluri în buna funcționare a acesteia: iluminare, urban farming, buffer termic, bioclimatic și, nu în ultimul rând, spațiu de relaxare.

S-ar putea crede că, din cauza amplei suprafețe vitrate, sera ar putea mări consumul de energie în anumite condiții, însă ea este proiectată astfel încât să ajute. Pe timpul iernii sera nu este deloc încălzită, însă pe timpul verii ea este puternic ventilată la partea superioară, iar în perioadele de tranziție este utilizată pentru preîncălzirea aerului proaspăt introdus în casă.

Alături de seră, se mai remarcă alte elemente vegetale de-a lungul întregului interior, la nivelul corpurilor de mobilier, prin plante aeriene. Iar în cazul băilor, a fost folosit un mușchi natural care se hrănește cu umiditatea din baie, ajutând în același timp la reglarea nivelului acesteia.

Un alt rol în captarea și distribuţia energiei calorice o au materialele cu schimbare de fază (PCM), materiale inovatoare alcătuite din microcapsule de parafină înglobate în panouri de gips-carton. Acestea au proprietatea ca la 23-26°C să își schimbe starea de agregare din solid în lichid și să extragă căldura latentă de schimbare de fază din aerul vehiculat, putând răci cu până la 4-5°C aerul ambiant.

În timpul nopţii, procesul este reversibil. De asemenea, iarna ele funcţionează ca o masă termică, înglobând căldura de la sistemul de încălzire. Încălzirea și răcirea casei se realizează prin intermediul panourilor radiante, panouri prin care poate circula atât apă rece, cât și apă caldă, fiind amplasate în pereţi și tavan pentru a asigura un confort termic optim.

efden-stiinta-tehnica-5Prototipul EFdeN este o locuinţă inteligentă datorită sistemului de automatizare de tip BMS, care controlează fiecare aspect al confortului interior. De la controlul sistemului de iluminat, la modul de funcţionare a instalaţiilor sanitare și până la echipamentele de ventilare, prototipul este îndeaproape monitorizat. Toate rezultatele și controlul sunt disponibile și accesibile de la distanţă, prin intermediul internetului.

Eficiența energetică a casei a fost obținută într-o bună parte și din strategiile pasive implementate, elemente care nu consumă energie pentru a contribui la asigurarea confortului interior, acestea fiind incluse încă din primele etape de proiectare. Materialele cu schimbare de fază sunt unele dintre cele mai inovatoare strategii pasive, la care se adaugă și ventilarea naturală, masa termică, vitrajul dublu și triplu strat, fațada dublă ventilată, izolația termică, dar și orientarea efectivă a casei.

Sera, spre exemplu, este orientată spre Sud, pentru a profita din plin de aportul solar, iar încăperile care nu necesită a fi încălzite (băile, camerele tehnice, windfang-ul și scara) sunt amplasate pe Nord. Totodată, aceste încăperi au și rolul de buffer termic (zone tampon ale casei), jucând rolul de preîncălzire a aerului și de minimizare a pierderilor către exterior în zonele cu orientare nefavorabilă.

Hai la EFdeN!

Sunt sigur că pe mulți v-am făcut curioși să aflați mai multe despre EFdeN, dacă se poate nu de pe Google, ci chiar pe viu. Ei bine, am o veste bună și una proastă.

efden-stiinta-tehnica-6Vestea bună este că EFdeN poate fi vizitată duminica, între orele 12:00 și 16:00, în curtea Facultății de Inginerie a Instalațiilor (pe Bulevardul Pache Protopopescu), unde niște studenți binevoitori au rol de ghizi în turul a ceea ce acum se numește EFdeN 4C – în traducere, Centrul de Cercetare al Condițiilor de Confort (primul de acest fel din România!).

Vestea proastă este că, dacă vreți o astfel de casă, nu va fi deloc ieftină prin comparație cu o casă convențională care oferă spațiu similar. Dar aici trebuie să înțelegem că, în spatele sumelor reci de bani, se ascund multe alte lucruri: vorbim de o casă sustenabilă, o locuință sigură și 100% electrică, foarte eficientă energetic și cu un nivel de confort superior al habitabilității.

Chiar dacă investiția inițială este cu minimum 10-15% mai mare, ideea de proiectare și folosire a echipamentelor potrivite se poate dovedi o alegere foarte profitabilă în timp, atât din punct de vedere financiar, cât și al protecției mediului înconjurător.

Dar ce mai înseamnă EFdeN, pe lângă ideea de casă ecologică? Ei bine, echipa EFdeN dezvoltă o serie de nu mai puțin de 10 programe (zece!) prin care își dorește să aducă o schimbare în domeniul sustenabilității, eficienței energetice și educației, locuințelor și transportului electric, pentru a crea împreună o lume mai bună.

efden-stiinta-tehnica-8Vă rog să-i iertați pe cei de la EFdeN pentru aceste obiective idealiste… N-avem ce să le facem, sunt niște oameni tineri care consideră importantă ridicarea nivelului de conștientizare a populației asupra sustenabilității, a responsabilității față de mediu, dar și față de societate.

EFdeN se adresează atât generației de elevi și studenți care se vor face responsabili, în curând, de construcția viitorului României (prin programul ReGenerația), dar și profesioniștilor care deja au uneltele pentru a acționa astăzi (prin Platforma de Cursuri Consultant în Sustenabilitate).

Și, ca să vedeți cât de încăpățânați sunt cei din echipa EFdeN, au fost demarate demersurile pentru obținerea certificării Living Building Challenge, cel mai drastic sistem de certificare verde al clădirilor, care pune un mare accent și pe impactul asupra mediului pe care clădirile îl au pe întregul lor ciclu de viață.

EFdeN și viitorul

Așadar, EFdeN nu este doar o clădire, fie ea foarte ecologică și cu peste 10.000 de vizitatori din 2014 încoace (site-ul efden.org are de patru ori mai mulți vizitatori, dar virtuali, evident).

EFdeN nu este doar o echipă de tineri, care a lucrat peste 200.000 de ore (!) la acest proiect, ceea ce a avut ca rezultat 24 de premii, participarea la peste 200 de evenimente sau peste 600 de apariții în mass-media. EFdeN nu este doar un proiect care să atragă în „gravitația” sa cât mai mulți elevi și studenți cu potențial.

Se pare că EFdeN a devenit o adevărată mișcare, pusă în slujba promovării unui mod de viață sustenabil. Așa încât echipa EFdeN își propune să ducă din nou România în liga inovației, a orașelor inteligente și a caselor solare, fiind înscrisă la următoarea ediție a Solar Decathlon, care se desfășoară în toamna lui 2018, la Dubai.

efden-stiinta-tehnica-7Pentru specialiștii EFdeN, aceasta reprezintă o enormă oportunitate de cercetare a condițiilor climatice aspre ale Orientului Mijlociu și de concepere a celor mai potrivite și eficiente soluții, care apoi să poată fi adaptate și condițiilor climatice de la noi. Și, după ce am văzut primele schițe și prototipul la scară redusă al noii case, credeți-mă, sunt efectiv nerăbdător să aflu cât mai multe despre rezultatul final.

Mai mult, în 2016 cei de la EFdeN au demarat programul EnergiaTa, un demers prin care se susține schimbarea legislației României pentru facilitarea producției de energie regenerabilă și, implicit, injectarea ei în rețeaua națională, venind în sprijinul micilor producători (precum și al viitorilor „prosumeri”, adică producători-consumatori).

Culmea, echipa EFdeN dezvoltă și un program de stații de încărcare cu energie solară pentru mașini electrice. Iar prototipul „copacului fotovoltaic” este gândit pentru a alimenta activitatea din Campus HUB – este primul spațiu verde conceput de studenți pentru studenți, fiind alimentat cu energie solară și oferind acces gratuit la internet, un spațiu în aer liber, în natură, ce oferă tot confortul și facilitățile necesare celor care își doresc să-și dezvolte ideile.

Îmi pare extrem de rău că nu sunt licean sau student – aș face tot posibilul să mă alătur echipei EFdeN. Mă veți înțelege când îi veți cunoaște pe membrii acestei energice echipe, vă garantez.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?