0
(0)

Cu prilejul aniversării a 30 de ani de la zborul primului român în Cosmos, joi 16 iunie 2011, ora 13.00, se va deschide la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din Bucureşti, expoziţia „Dumitru Prunariu – OMUL”.

UPDATE:

Am fost la expoziția organizată, astăzi,în cinstea domnului General Dorin Dumitru Prunariu – omul, după cum se specifică chiar în titlul evenimentului –  și primul gând pe care l-am avut a fost unul de admirație la adresa organizatorilor. Mărturisesc acest lucru, deoarece mi-am dat seama că, înainte să am ocazia unică de a pătrunde în universul personal al singurului astronaut român, îi confundam personalitatea cu performanța care l-a consacrat.

În cazul de față, acesta nu este un lucru rău, întrucât realizarea domnului Prunariu este una prin care ne-am identifica, oricare dintre noi, plini de mândrie, în societate, dar este bine să nu uităm niciodată că, până și în spatele celor mai mari reușite – sau eșecuri – se află, eminamente, oameni. Și în acest caz am îneles foarte bine că așa stau lucrurile, privind fotografii cu Dumitru Prunariu în ipostaze nu doar firești, dar chiar intime, sensibile, în momente cheie din viața sa de copil, de adolescent și de bărbat.

De aceea cred că expoziția organizată de Muzeul Milital Național este o inițiativă salutară, deoarece predă o lecție, umanizează un concept. Nu știu dacă faptul în sine s-a petrecut doar ca un tribut adresat domnului Prunariu, sau și ca o încercare de a ne stimula, pe noi, toți cei care îl privim cu admirație, să ne considerăm la rându-ne capabili de performanțe similare, dar pe mine unul experiența m-a înzestrat cu un anumit aplomb, pe care nu l-am simțit nici chiar după ce am dat, pentru prima oară, mâna, cu generalul Prunariu.

Prin urmare, recomand cu maximă convingere vizionarea expoziției, o expoziție care, luată în ansamblu, nu se remarcă prin grandoare, dar în cadrul căreia, parcurgând cu răbdare și empatie fiecare element prezentat, se pot trăi cu intensitate atât sentimentul, aparent desuet, al mândriei naționale, cât și o însuflețire de natură să împingă, dacă nu la fapte mărețe, cu siguranță la ceva mai mult curaj și încredere de sine. (Alexandru Safta)

Expoziţia prezintă, prin intermediul fotografiilor din arhiva personală a cosmonautului român, o latură mai puţin cunoscută de către public a personalităţii domnului Dumitru Prunariu. Imaginile aduc în prim plan copilăria, adolescenţa, perioada studenţiei, pregătirea şi zborul în Cosmos plus aspecte din viaţa privată din ultimii 20 de ani. Pe lângă fotografii, vor mai fi expuse obiecte care au făcut parte din echipamentul de zbor al domnului Prunariu, respectiv: costum de cosmonaut, de amerizare, trusă de medicamente, raţie de hrană sau ustensile de igienă corporală.

Expoziţia va fi deschisă publicului între 16 iunie – 30 septembrie 2011.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here