Integrarea circuitelor electronice în fibrele textile este o sferă de cercetare care ar putea face posibile în curând țesături inteligente și dispozitive care pot fi purtate ca articole vestimantare.

 

Ducând această tehnologie cu un pas mai aproape de desăvârșire, Jin-Woo și Meyya Meyyappan, de la Centrul pentru Nanotehnologie NASA, din California, au dezvoltat o nouă țesătură flexibilă capabilă să stocheze date, obținută prin intercalarea firelor de cupru cu cele din oxid de cupru.

În cadrul experimentului derulat, câte un strat de platină foarte subține, la nanoscară, a fost strecurat în fiecare joncțiune, între cupru și oxidul de cupru. Această „structură de tip sandvici” a format un circuit de memorie rezistivă, remarcabil prin simplitate.

Oxidul de cupru a putut servi ca mediu de stocare deoarece el se poate transforma din element de izolație în conductor prin simpla aplicare a unui voltaj. Prin uramre, firele de cupru și straturile de platină au servit ca electrozi dispuși deasupra și respectiv dedesubtul oxidului de cupru. Cercetătorii au dezvoltat astfel un sistem de memorie reversibilă și reinscriptibilă, capabil să rețină informația pentru mai mult de 100 de zile.

Densitatea de stocare a sistemului cu pricina este determinată de numărul de puncte de intersecție. Dacă diametrele firelor și distanțele dintre ele ar putea fi reduse capital, până la 50 nm de exemplu, atunci 100.000 de fire ar încăpea într-un centimetru pătrat, adică o suprafață de material textil de 1 cm x 1 cm ar conține zece miliarde de joncțiuni (10 GB), o densitate ce corespunde cu aproximativ 2.000 de fișiere MP3. În format conceptual, firele din cupru aveau un milimetru grosime.

Sistemul poate fi destul de ușor integrat în materiale textile, deoarece el formează în mod natural o structură de tip rețea în care fibrele se intersectează, întocmai ca în cazul hainelor. În aplicațiile practice, e-textilele (textile electronice) ar avea nevoie să integreze și o baterie sau un generator de putere, senzori și un element de calcul, precum și o structură de memorie.

 

Sursa

Foto: Copper Wires Flavio@Flickr on Flickr