0
(0)

Inginerii Laboratoarelor Naționale Sandia – companie subsidiară a Lockheed Martin și parte a ramurii nucleare din cadrul Depertamentului de Energie al Statelor Unite – au creat gloanțe cu traiectorie ajustabilă, ghidabile prin intermediul unei raze laser.

 

Lung de aproape 10 cm, fiecare astfel de glonte este prevăzut în capăt cu un senzor optic, care detectează punctul laser aflat pe o țintă. Senzorul transmite datele de „navigație” către unitatea centrală de procesare în 8 biți a glontelui, unde informațiile sunt transformate în comenzi pentru actuatoarele electromagnetice.

Actuatoarele virează la rândul lor mici „aripioare” de pe „fuselajul” glontelui, asemănătoare celor pe care le au săgețile de aruncat la țintă (Dart), aripioare care orientează proiectilul înspre țintă. Procesorul central realizează astfel 30 de corectări pe secundă – mult mai rapid decât în cazul unei rachete telegidate.

Glontele poate atinge viteze de până la 731,52 metri pe secundă, sau Mach 2,1, folosind un praf de pușcă disponibil comercial. Cercetătorii sunt încrezători că proiectilele lor ar putea atinge viteze tipice standardelor militare cu ajutorul prafului de pușcă modificat.

Potrivit modelelor aerodinamice computerizate, dacă un glonte normal ar putea rata cu nouă metri o țintă aflată la un kilometru depărtare, din pricina turbulențelor din aer, cu ajutorul tehnologiei de ghidare glontele inteligent nu s-ar abate cu mai mult de 20 de centimetri de la obiectivul indicat.

Glontele este încă un prototip și mai există unele dificultăți tehnice de rezolvat dar cercetătorii Sandia sunt încrezători în ingineria și în tehnologia lor și chiar își caută un partener privat pentru finalizarea testelor și aducerea pe piață a proiectilului.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here