Curând, nu va mai fi nevoie ca astronomii amatori dornici să observe corpurile celeste să se limiteze doar la telescoapele personale, sau la folosirea temporară a observatoarelor publice accesibile lor. Începând de anul viitor, prima rețea internațională de telescoape robotice va fi online, astfel încât utilizatorii din orice colț al planetei să o poată opera gratuit prin intermediul Internetului.

 

Denumit Gloria (GLObal Robotic telescopes Intelligent Array for e-Science), proiectul european de trei ani va include 17 telescoape aflate pe patru continente și va fi coordonat de 13 grupuri partenere din Rusia, Chile, Irlanda, Regatul Unit, Republica Cehă, Polonia și Spania. Utilizatorii vor putea nu doar să acceseze bazele de date astronomice ale programului Gloria și ale altor organizații, dar chiar vor avea ocazia să controleze telescoapele numai cu ajutorul computerelor personale.

Modelul după care se dezvoltă Gloria este telescopul observatorului spaniol din Montegancedo. Amplasat în cadrul Facultății de Informatică a Universității Politehnice din Madrid, dispozitivul poate fi deja operat de la distanță prin Internet, cu ajutorul programului Ciclope Astro, pus la punct de specialiștii universității. Același software va fi utilizat de toate telescoapele Gloria, pentru a se asigura uniforimitatea sistemului.

\"(w540)

Intervalul de timp pe care utilizatorii îl vor putea petrece folosind telescoapele va depinde de „Karma” lor, determinată de nivelul de popularitate al activității în rândul celorlalți utilizator. Cumva, sistemul va fi asemănător rețelei Youtube, acolo unde utilizatori își votează reciproc postările de materiale video.

În timp ce proiectul în valoare de 2,5 milioane de euro are scopul de a-i ajuta pe astronomii „de fotoliu” de toate soiurile să exploreze Universul pe cont propriu, Gloria va fi utilizat și pentru cercetare de tip crowdsourcing. Universitatea Oxford în particular va folosi programul pentru proiectul său Galaxy Zoo, în cadrul căruia utilizatorii sunt recrutați pentru a ajuta la clasificarea a circa un milion de galaxii. De asemenea, evenimentele astronomice vor fi difuzate prin intermediul sistemului, sprea contribui la promovarea proiectului Gloria și pentru a-i clădi comunitatea de membri.

Sursa