0
(0)

O nouă filă importantă este scrisă la începutul lui 2016 în cartea istoriei auto. După mai bine de un secol de existență a automobilelor conduse de oameni, iată că mașina autonomă proiectată de inginerii Google devine prima mașină din lume care se poate conduce singură în mod legal. Deoarece autoritățile americane au decis că sistemul de autopilotare al mașinii poate fi considerat ”șoferul” mașinii.

Mai exact, în noiembrie 2015 compania Google a înaintat o cerere către NHTSA (instituția americană care se ocupă de siguranța pe șoselele și autostrăzile din SUA), prin care cerea ca mașina lor să primească în mod oficial dreptul de a se conduce singură pe drumurile publice. Cu alte cuvinte, inteligența artificială din spatele sofisticatului sistem de conducere autonomă să primească un permis de conducere valabil, conform cu legislația în vigoare.

google-self-driving-car-permis-masini-autonome---stiinta-tehnica-1
Google self-driving car e un vehicul total atipic: nu are nicun fel de sisteme care să fie controlate de ocupanții mașinii, inteligența artificială se ocupă de tot

Oricât de comică (sau de revoltătoare) ar putea părea cererea celor de la Google, NHTSA a răspuns în luna februarie a lui 2016, confirmând că legile în vigoare permit mașinii Google să circule fără șofer. Este pentru prima dată când cel mai important organism american care controlează lumea auto peste ocean permite circularea unei mașini autonome în mod legal.

Suntem de acord că Google self driving car nu va avea un ”șofer” în sensul tradițional al vehiculelor conduse de șoferi în ultimii o sută și ceva de ani (Paul Hemmersbaugh, Chief Counsel NHTSA)

Deocamdată, nu s-a emis și un permis oficial… Asta deoarece mai sunt niște pași de parcurs până când mașina autonomă Google chiar va putea circula singură și nestingherită, alături de ceilalți participanți la trafic. NHTSA atenționează compania că, pentru moment, sunt în vigoare legi foarte explicite privind necesitatea unor sisteme de siguranță (cum ar fi pedala fizică de frână sau chiar volanul), de care mașinuța celor de la Google încă nu dispune. Pentru că nu are nevoie de așa ceva, din moment ce nu necesită să fie condusă de o ființăă umană…

Aici reapar discuțiile privind necesitatea modificării legislației și a standardelor din industrie, pentru a permite dezvoltarea mai rapidă a mașinilor complet autonome. Acum, de exemplu, într-o mașină dotată cu sisteme de conducere semi-autonomă sau chiar total autonomă șoferul este obligat să aibă cel puțin o mână pe volan, chiar dacă sistemele electronice reacționează mult mai rapid decât factorul uman la apariția unor incidente.

google-self-driving-car-permis-masini-autonome---stiinta-tehnica-2
După mai bine de o sută de ani, în care ne-am obișnuit să conducem noi mașinile, mașina autonomă a celor de la Google ”ne dă peste nas”: nu are nici volan, nici pedale…

În opinia celor de la Google, pentru ca o mașină autonomă să fie cât mai sigură ar trebui eliminată cu desăvârșire posibilitatea ca ocupanții să poată prelua controlul vehiculului. De aceea Google self-driving car nu are nici volan, nici pedale. Așa încât NHTSA evaluează posibilitatea de a face o derogare de la legislația actuală, dar discuțiile vor dura cel puțin 6 luni de zile.

Una peste alta, tehnologia ne arată că AI (Artificial Intelligence) este gata să preia de pe umerii noștri ”corvoada” îndeletnicirii de șofer. Marea problemă ține de mentalitatea umană, cei mai mulți conducători auto fiind împotriva cedării controlului în favoarea unor sisteme electronice. Practic, factorul uman este cel care întârzie ”invazia” mașinilor autonome, o cursă în care din ce în ce mai mulți producători auto s-au lansat în ultimii ani.

Voi ce părere aveți despre mașinile autonome?

Răspundeți mai jos, în modulul de comentarii.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here