Echipele de cercetători de la CERN care operează acceleratorul de particule LHC vor creşte nivelurile de energie care cauzează ciocnirile protonilor, cu scopul confirmării sau infirmării existenţei bosonului Higgs.

 

Intenţia de creştere a energiei folosite în cadrul experimentelor desfăşurate cu ajutorul acceleratorului de particule, la momentul repornirii acestuia, a fost anunţată în cadrul unei conferinţe dedicate LHC, desfăşurată la Chamonix, în Franţa, săptămâna trecută.

De la pornirea din urmă cu patru ani a acceleratorului, operatorii au tot mărit cu grijă energia conţinută de fasciculele de protoni trimise. Creşterea energetică de circa 14% va doborî recordul LHC, ajungând la 8 mii de milarde de electronvolţi (8 teraelectronvolţi).

Deşi în luna decembrie a anului trecut două dintre echipele de cercetători (ATLAS şi CMS) anunţaseră găsirea unor indicii solide ale existenţei bosonului Higgs, aceasta nu a fost confirmată, astfel că în acest an se speră confirmarea definitivă a existenţei sau inexistenţei particulei despre care se presupune că ar sta la originea Universului.

LHC va funcţiona până în luna noiembrie, când este programat să fie închis pe o perioadă de 20 de luni pentru îmbunătăţiri, care să permită dublarea nivelului actual de energie până la cifra de 14 teraelectronvolţi.

 

Sursa