0
(0)

Potrivit unui expert în identificări genetice, restaurantele din întreaga lume vor folosi în curând o nouă tehnologie de certificare ADN, pentru a putea delimita fileurile de peşte, caviarul ori a alte produse marine naturale de unele substitute contrafăcute ori de alte specii mai ieftine.

 

Luna trecută Departamentul American pentru Alimente şi Medicamente a aprobat oficial aşa-numita „codare ADN” – aceasta este practic o amprentă standardizată a unor specii, asemănătoare codurilor de bare ale produselor din rafturile magazinelor, creată pentru a identifica produsele de origine marină locale de cele importate. Autorităţi din domeniu din întreaga lume doresc preluarea acestui model, ca mod rapid şi ieftin de identificare a produselor organice.

Contrafacerea alimentelor este o practică des întâlnită în cazul mâncărurilor din fructe de mare. De exemplu, doi liceeni new-yorkezi au folosit scanarea ADN a unor cutii de caviar etichetat ca fiind de sturion, pentru a observa cu surprindere că de fapt icrele proveneau de la o specie de „peşte american cu botul alungit” (Polyodon spathula), care creşte în fluviul Mississippi.

Consorţiul internaţional „Barcode of Life” a început deja negocierile cu reprezentanţii industriei alimentare şi cu furnizorii de fructe de mare pentru a folosi tehnologia în certificarea autenticităţii produselor alimentare. Până acum baza de date a „Barcode of Life” include peste 167.000 de specii.

Scanarea ADN a speciilor de peşte comercializate poate fi extrem de importantă şi pentru sănătatea consumatorilor. În 2007, mai multe persoane s-au îmbolnăvit după ce au consumat peşti toxici importaţi din China, fals etichetaţi ca aparţinând altei specii, pentru a corespunde restricţiilor de import de pe piaţa americană. De asemenea, este larg practicată etichetarea falsă, în vederea comercializării, ca specii comune, a speciilor pe cale de dispariţie, interzise de la comercializare.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here