0
(0)

Cercetătorii americani de la MIT, Universitatea Harvard şi cea din Pennsylvania sunt implicaţi într-un proiect pe cinci ani, în valoare de 10 milioane dolari, ce are drept scop crearea unei tehnologii computerizate care să permită unui utilizator mediu de calculator să proiecteze şi să tipărească 3D un robot în 24 de ore.

 

 

Chiar dacă imprimantele 3D capabile să tipărească mici modele 3D din plastic au devenit mai accesibile, unele care să poată tipări roboţi multi-funcţionali, cu zeci de componente mecanice, electrice, controllere şi microprocesoare, depăşesc orice capacitate a vreunei imprimante 3D contemporane.

Astfel, cercetătorii sunt conştienţi că proiectul nu va fi complet funcţional într-un răstimp atât de scurt, respectiv că nu îşi va atinge obiectivul final, anume acela de a fi o maşinărie constructoare de roboţi universali, care să fie accesibilă oricui, la preţuri de maxim 100 dolari: „Cercetarea imaginează un mod complet nou de gândire cu privire la proiectarea şi construcţia de roboţi, putând avea un impact social profund…credem că are potenţialul de a transforma industria şi de a democratiza accesul la roboţi” susţine conducătorul studiului, prof. Daniela Rus, din cadrul laboratorului CSAIL al MIT.

Dar, echipa de cercetători intenţionează ca în această perioadă să dezvolte un soft care să permită utilizatorilor să dea anumite caracteristici şi funcţii, apoi pe baza acestora să construiască un robot dintr-o simplă schiţă, fără prea mari intervenţii.

Pentru a demonstra capacităţile tehnologiei la care lucrează, echipa de savanţi a realizat cu ajutorul său un braţ robotic funcţional şi lucrează la construcţia, prin aceeaşi metodă, a unei insecte-robot, care să fie folosită la explorarea zonelor lipsite de acces.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here