Suntem înconjurați de energie electromagnetică provenite de la multitudinea de echipamente electronice din jurul nostru, dar până acum nu prea s-a obosit nimeni să o capteze și să o folosească. Cercetătorii americani de la institutul Georgia Tech au văzut această oportunitate pentru alimentarea unor microprocesoare, senzori sau cipuri de comunicare precum cele RFID, care au nevoie de foarte puțină energie pentru a funcționa.

 

Echipa profesorului Manos Tentzeris au folosit tehnologia de imprimare cu jet de cerneală pentru a combina senzori și antene pe straturi de polimeri. Rezultă senzori cu alimentare autonomă care ar putea fi utilizați pentru o mulțime de domenii precum industria chimică, medicină sau comunicații.

Echipamentele de comunicații emit energie în mai multe benzi de frecvență, iar noile echipamentele de captare intergeptează energia, o transformă din curent alternativ în curent continuu și apoi o stochează în condensatori și baterii. Deocamdată, tehnologia americanilor poate capta energia în frecvențe de la 100 MHz la 15 GHz sau mai înalte.

Bineînțeles, puterea curentului electric obținut este de ordinul miliwattilor, mult prea puțin pentru reîncărcarea mobilului tău, dar suficient pentru echipamente electronice de dimensiuni foarte mici. Totuși, cercetătorii de la Georgia Tech țintesc mai sus pentru crearea unor antene care să „recolteze” cât mai multă energie din eter și, cine știe, poate că viitorul îndepărtat ne-ar putea aduce o lume fără prize și cabluri.

Sursă: Gizmag