0
(0)

Doi bărbați, atât infectați cu HIV, cât și bolnavi de cancer, par a fi scăpat de virusul imunodeficienței umane, în urma transplantului de măduvă osoasă. Realizarea le alimentează medicilor speranța că ar fi putut descoperi un leac pentru infecția cauzatoare de SIDA, după 30 de ani de epidemie.

 

Cercetătorii încă sunt reținuți în declarații dar, la doi ani după intervenție, HIV-ul nu mai poate fi detectat nicăieri în organismele celor doi pacienți. Cazurile amintesc de așa-numitul „pacient berlinez”, singura persoană din lume despre care se știe că ar fi fost vindecată de virusul care provoacă SIDA.

Este vorba despre Timothy Brown, tratat de leucemie cu un transplant de măduvă osoasă care s-a întâmplat să provină de la un donator cu o mutație genetică ce le oferă celulelor imunitare rezistență la infectarea cu HIV. Transplantul a înlocuit propriile celule ale pacientului cu celule senătoase, imune la SIDA. Chiar și acum, la cinci ani după operație, Brown este complet vindecat de HIV.

În lume, circa 34 de milioane de oameni sunt infectați cu HIV, iar 25 de milioane au decedat deja din pricina SIDA. Deși un vaccin nu a fost inventat încă, amestecuri puternice de medicamente antivirale denumite terapii antiretrovirale (ART), ce inhibă efectele virusului și mențin pacienții sănătoși, sunt folosite, dar fără a vindeca definitiv bolnavii.Virusul tot se mai află în organism, în așa-numite rezervoare latente, și începe să se manifeste imediat ce tratamentul este întrerupt.

Oamenii de știință doresc să elimine complet aceste rezervoare și să găsească o cale prin care să ucidă complet HIV-ul. Doctorii Daniel Kuritzkes și Timothy Henrich, de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, se numără printre aceștia. Ei au lansat anul trecut un studiu asupra pacienților cu leucemie sau cu limfom care au primit transplanturi de măduvă osoasă cu celule stem. Măduva este sursa de celule imunitare a organismului pe care HIV-ul o infectează și este foarte probabil, de aceea, ca aici să se afle rezervoarele de HIV.

„Dacă tratezi un pacient cu HIV de diferite forme de cancer, poți verifica efectul asupra rezervoarelor viarale ale diferitelor tratamente oncologice”, susține Kuritzkes, care i-a găsit pe cei doi pacienți, aparent videncați astăzi, la Institutul Oncologic Dana-Farber din Boston. Ambii bărbați au suportat multimple runde de tratament pentru limfom, ambii au suferit tratamente cu celule stem și amândoi și-au luat în continuare medicamentele inhibitoare de HIV, toate pe fondul transplantului de celule.

„Am descoperit că înainte de transplant și imediat după acesta , ADN-ul HIV se afla în celule măduvei osoase ale pacienților. După înlocuirea acestora cu celulele donatorilor, ADN-ul HIV a dispărut”, suține Kuritzkes. Celulele donate, se pare, au ucis și au înlocuit celulele infectate, fiind protejate, în cadrul procesului, de medicamentele anti-HIV. Unul dintre pacienți este vindecat de HIV la doi ani distanță de la intervenție, iar celălalt pare neinfectat după trei ani și jumătate de la transplant. Nici chiar cele mai sensibile teste nu au putut depista urme de virus în organismele pacieniților, încă foarte atent monitorizați.

Cei doi bărbați au unul circa 50 de ani – infectat la începutul epidemiei SIDA, prin anii ’80 – , iar celălalt în jur de 20 de ani și s-a născut cu virusul. Descoperirea care pare să-i fi ajutat pe ei s-ar putea sa nu fie eficientă în cazul tuturor pacienților, deoarece cei doi au o mutație genetică prin care leucocitele lor capătă rezistență la HIV. Totuși, noile celule imunitare, provenite de la donatori, sunt complet susceptibile să contracteze virusul.

Separat de acest proiect, alte două studii mai sunt prezentate în sensul aflării unui leac anti-HIV. În cazul unuia, un medicament împotriva cancerului intitulat „vorinostat” a eradicat HIV-ul latent din sistemele mai multor pacienți, oferind posibilitatea uciderii rezervoarelor latente. În celălalt caz, circa 15 pacienți francezi care au înceăut să ia medicație împotriva HIV la foarte scurt timp după infectare au putut opri tratamentul după un timp fără a prezenta simptome ale bolii chiar și după mai mulți ani, fiind totuși infectați în continuare.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here