Guvernul canadian a anunţat zilele trecute că ţara pe care o reprezintă intenţionează să se retragă din cadrul Protocolului de la Kyoto. Canada devine astfel prima ţară care se retrage din acordul internaţional privind limitarea emisiilor de CO2.

 

Protocolul de la Kyoto a fost adoptat în 1997, în Japonia şi are drept scop combaterea încălzirii globale.

Peter Kent, ministrul canadian al mediului, susţine că acest protocol „nu reprezintă un mod de progres pentru Canada” şi că ţara sa va fi amendată substanţial pentru nerespectarea ţintelor stabilite prin acesta.

Retragerea din cadrul Protocolului este perfect legală, în acest sens ministrul canadian al mediului declarând, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Toronto, Ontario, că „pentru Canada, Kyoto reprezintă trecutul, astfel că ne invocăm dreptul legal de a ne retrage” şi că va solicita avizul formal al Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la acest act.

Motivaţia Guvernului canadian este că îndeplinirea obligaţiilor ce revin Canadei în urma Protocolului se cifrează la 13.6 miliarde dolari, adică 1.600$ pentru fiecare familie canadiană. În ciuda acestor costuri uriaşe, emisiile de gaze de seră continuă să crească, din moment ce cei mai mari poluatori, respectiv Statele Unite şi China, nu sunt parte a Acordului de la Kyoto.

Retragerea Canadei din înţelegerea internaţională nu este tocmai o surpriză, din moment ce oficialii acestui stat declaraseră în urmă cu patru ani că nu intenţionează să respecte angajamentele asumate, iar emisiile anuale de dioxid de carbon ale Canadei au crescut cu circa 30% în ultimii 20 de ani.

 

Sursa