0
(0)

Specialiștii în ingineria materialelor de la Universitatea James Cook din Australia au creat un tip de beton a cărui armătură de oțel poate fi înlocuită cu deșeuri din plastic. Tehnica, o premieră în Australia, promite să reducă simțitor impactul asupra mediului.

 

Prin folosirea plasticului reciclat, s-a reușit o diminuare cu 90% a emisiilor de CO2 și a folosirii de combustibili fosili, comparativ cu metoda tradițională a consolidării betonului cu plase de oțel.

Betonul a fost ranforsat cu ajutorul maselor plastice din polipropilenă reciclate, iar testele de rezistență și de anduranță au demonstrat că aceastp combinație poate fi folosită pentru realizarea de drumuri din dale și de elemente prefabricate.

Inginerii universității încearcă acum să ofere o mai mare sustenabilitate betonului prin diferite mijloace, precum înlocuirea nisipului natural din componența sa cu balast în proporție de 100% și a cimentului cu steril din mine, în proporție de 30%.

Betonul este al doilea cel mai intens folosit material din lume, imediat după apă, iar producţia de ciment, unul dintre ingredientele sale cheie, este răspunzătoare pentru 5% din producţia mondială anuală de CO2. Poate că nu înseamnă foarte mult privind în ansamblu, dar dacă reuşim să reducem din aceste emeisii folosind în acelaşi timp în mod util sutele de mii de tone de deşeuri din plastic care se produc anual pe Pământ, atunci perspectivele sunt foarte interesante.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here