0
(0)

O echipă formată din fizicieni specialiști în cutremure de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului și ingineri proiectanți ne invită duminică, 13 noiembrie 2022, în centrul Bucureștiului, pentru a descoperi ce s-a întâmplat în timpul cutremurelor din 1940 și 1977.

Ce a dus la prăbușirea atâtor clădiri ? Ce am învățat după cutremur și ce se face (sau nu) pentru reducerea riscului seismic? Și, de asemenea, ce ar trebui să facem fiecare dintre noi pentru a fi mai rezilient la dezastre. Pentru înscriere, intră pe https://forms.gle/wATVZiAiDg6Lojhd6.

Cutremurul vrâncean din 10 noiembrie 1940 (magnitudine 7,7 Mw, 150 km adâncime) a reprezentat primul semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor din București. Atunci, Blocul Carlton, construit în 1936, s-a prăbușit complet. Multe alte clădiri au fost avariate, nefiind ulterior consolidate corespunzător; o parte din acestea (precum blocurile Scala, Casata, Belvedere sau Wilson) s-au prăbușit la cutremurul din 4 martie 1977. Multe alte clădiri vulnerabile rămân.

Echipa de ghizi este formată din:

– Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP)

– Drd. Ing. Alexandru Țigănescu, cercetător în cadrul INCDFP și student doctorand în cadrul Universității Tehnice de Construcții din București (UTCB)

Cristi Radu, povestitor urban care explorează, documentează și promovează din 2007 Bucureștiul

– Ing. Bogdan Buzăianu, inginer proiectant și reprezentant al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS)

CÂND? Duminică, 13 noiembrie, la ora 11:00. Turul durează aproximativ două ore și jumătate.

PUNCT DE ÎNTÂLNIRE. Statuia lui Ion Heliade Rădulescu din Piața Universității. Încearcă să ajungi cu 10 minute înainte de ora de începere. Turul se va încheia în Piața Romană.

PARTICIPANȚI. Grupul se constituie din persoanele care se prezintă la punctul de întâlnire până la ora începerii turului, cu rezervare prealabilă. Vârsta minimă recomandată este de 14 ani.

CUM TE ÎNSCRII? Completează formularul aici sau trimite un e-mail la alexandru.tiganescu@infp.ro, cu subiectul “Tur cutremure”, precizând în el numele complet și numărul tău de telefon mobil (trebuie să fie valid) și numărul de persoane înscrise. Datele vor fi ținute confidențial. În eventualitatea în care persoanele nominalizate nu mai ajung la tur, te rugăm să ne anunți.

!RĂSPUNDERE PERSONALĂ Prin prezentarea la tur declari că nu pui sănătatea altora în pericol în contextul pandemic actual și nu întrerupi buna sa desfășurare.

COSTURI Turul este oferit gratuit. Donațiile sunt însă apreciate, ca un semn de apreciere pentru ghizi și contribuție la dezvoltarea inițiativei. Participanții vor primi gratuit materiale de informare cu privire la modalități practice de reducere a riscului seismic și linkuri utile.

!IMPORTANT – Îmbracă-te cu haine groase – vom sta numai afară pe durata turului! În funcție de condițiile meteo sau alte motive, tururile pot fi anulate sau amânate, situație care se va anunța, inclusiv pe adresa de email furnizată. Verifică periodic site-ul INCDFP și tab-ul “Discussion” de pe evenimentul de Facebook.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?