De-a lungul timpului am asistat la înzestrarea cu inteligență artificială a celor mai ciudate accesorii: pantofi, aspiratoare, frigidere, mașini de spălat, șepci sau curele. Se pare că în curând tot ce atingem va purta cip, dar chiar la o furculiță…nu mă așteptam.

 

Aparent, unul dintre motivele „grăsunirii” globale este mâncatul-viteză. Ce-i drept, m-am aflat deseori în postura preaumplerii stomacale urmată de dureri, crampe sau gaze, doar pentru că ori nu aveam suficient timp, ori mă lăsam purtat de apetitul nestăvilit care îmi umplea furculița până la refuz în ritm accelerat. Păi cum să scăpăm domn’le de meteahna asta? Americanii de la HAPIfork spun că îți trebuie musai o furculiță deșteaptă ce poartă același nume.

HAPIfork înregistrează momentul în care atingi gura cu furculița și poate măsura astfel intervalul dintre îmbucături. Dacă mănânci prea rapid, furculița te alertează printr-o vibrație ușoară și cu aprinderea intermitentă a unui beculeț ca să încetinești alimentarea. Ei bine, dacă nu te enervezi după primele avertismente și o arunci la coș, HAPIfork te ajută în fine să mănânci mai corect și, eventual, mai puțin. N-ar strica – adaug eu – dacă în timp ce aștepți permisiunea furculiței pentru a continua, să mesteci foarte bine mâncarea.

Stai! Asta nu e tot! Așa cum îi stă bine unui gadget inteligent, HAPIfork se conectează la computer prin USB sau, și mai „cool”, prin Bluetooth la mobil sau tabletă, pentru a descărca date relevante în aplicația dedicată. Ce vezi în aplicație? Un studiu elaborat al obiceiurilor tale de hrănire: câte îmbucături ai luat pe minut, de câte ori te-ai grăbit (în îmbucături sau procentual), cât a durat servirea mesei și momentele exacte ale începutului și sfârșitului mesei. Apoi, aplicația îți oferă statistici în timp despre toți acești factori. Toate astea de la o furculiță… Am o singură critică de făcut. De ce alertă cu vibrații și nu mesaje înregistrate de tine de genul „ușureeeel!” sau „ia cu pâine”. De asemenea, sugerez ca în viitor, americanii să producă o furculiță și pentru cei care vor – de ce nu? – să se mai îngrașe. În loc de avertismentul cu vibrații, ai putea înregistra o expresie familiară precum „hai, mamă, mai ia o guriță!” sau „dacă nu termini tot din farfurie nu mănânci desert!”.

Nu te grăbi să scoți cardul de credit pentru că HAPIfork se află deocamdată în stare de prototip, americanii solicitând o finanțare pe site-ul de antreprenoriat kickstarter. Totuși, ei au strâns deja 37.000$ din cei 100.000$ de care ar avea nevoie pentru producție și mai au la dispoziție încă 43 de zile, așa că orice este posibil.

Sursă: Kickstarter