0
(0)

Matematicianul John Kubiatowicz, de la Universitatea din California în Berkeley, pretinde că ar fi calculat recent că tabletele pentru citit cărți electronice „câștigă în greutate” atunci când noi eBook-uri se adaugă în librăriile lor, ca rezultat al energiei căpătate de electroni atunci când aceștia stochează informație.

 

„Aprovizionarea” cu documente (cărți) a unui dispozitiv Kindle, spre exemplu, ar face ca acesta să câștige o masă suplimentară infinitezimală – atât de mică încât reprezintă a suta milioana parte din masa căpătată în urma realimentării bateriei sale.

Acum, utilizatorii unui canal științific de pe website-ul de video sharing YouTube au folosit aceleași metode matematice pentru a calcula masa totală a… Internetului. În mod surprinzător, uriașa rețea internațională ar cântări numai 50 de grame – aproximativ cât o singură căpșună de dimensiuni mari. Dar informația propriu-zisă ar avea o masă echivalentă cu cea a unui fir de praf.

Potrivit canalului Vsauce, valoarea de 50g reprezintă greutatea tuturor electronilor din componența electricității necesare funcționării Internetului – luând în calcul cele 75-100 de milioane de servere care îl susțin, fără a include toate terminalele pe care acesta este accesat și unde rulează. Este vorba despre o energie electrică de circa 40 de miliarde de watti.

Dacă se iau în considerare și computerele care folosesc Internetul, atunci greutatea acestuia ajunge în jurul a cât cântăresc trei căpșune cărnoase. Calculând însă numai greutatea datelor propriu-zise din Internet, valoarea este mult mai mică.

Este dificil de cuantificat câte date sunt pe Internet – Vsauce a folosit o estimare a lui Eric Schmidt, de la Google. Acesta a aproximat că există circa 5.000.000 de terabytes de informații în cadrul rețelei mondiale de date, informații dintre care Google a intexat 0,04%. Greutatea totală a acestei informații, estimează Vsauce, ar fi de aproximativ 0,02 milionimi de uncie (0,56 milionimi dintr-un gram).

Calculul cercetătorilor are la bază teoria specială a relativității enunțată de Einstein, potrivit căreia E=MC2 (energia este masa înmulțită cu viteza luminii la pătrat), care corelează energia cu masa. Electronii care „stochează” date într-un dispozitiv au o energie mai mare decât electronii care nu o fac și de aceea, se crede, dispozitivul „aprovizionat” cu informație cântărește, insesizabil, mai mult decât cel „virgin”.

Descoperirea profesorul Kubiatowicz despre câștigarea în greutate a tabletelor Kindle se bazează pe acest fapt – deși descărcarea unei cărți electronice nu schimbă numărul de electroni din dispozitiv, acei electroni care dețin date au un nivel de energie mai ridicat. Iar relația dintre energie și masă, postulată de Einstein, indică faptul că ce are mai multă energie are și o masă mai mare. Voi ce credeți?

Sursa

Foto

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here